Suomessa saa vapaasti ilmaista mielipiteensä. Vapauteen kuuluu myös vastata mielipiteestään. Näihin kahteen asiaan mielestäni perustuu koko inhimillisen elämän järjestelmä. Elettiinpä sitten perheyhteisössä, kunnassa tai käsittääkö yhteisö sitten koko valtakunnan.
Mielipiteellä tiedetään olevan vaikutusta. Kuka hallitsee mielipiteitä, hänellä on valtaa ympäristöönsä. Hän voi mielipiteellään ohjailla toisten toimintoja mieleisekseen. Monesti omaksi tai lähipiirinsä eduksi.
Suomessa mielipiteen ohjailuun on käytetty tehokkaasti tiedotusvälineitä. Televisiota, radiota ja lehtiä. Kenellä ovat nämä käytettävissä ja hallinnassaan, käyttävät valtaa enemmän kuin ne joilta nämä välineet puuttuvat. Tämä on mahdollistanut yhden totuuden varassa elämisen esim. vaalitilanteissa aivan viime aikoihin asti.
Nyt näyttää tiedotusmonopoli murtumisen merkkejä. Tämän on mahdollistanut "netti". Hyvänä esimerkkinä blogit ja vaikkapa meitä lähellä oleva KeskiKarjalanNeloset- nettilehti.
Parasta edellä olevassa kehityssuunnassa on sanan vapauden toteutuminen ja mielipiteen vapaus. Blogeista tai nettilehdistä ei löydy yhtä ainoaa oikeaa totuutta. Sieltä parhaimmillaan voi löytyä vaihtoehtoja yhdelle ainoalle totuudelle, jonka aiemmin olemme saaneet suodatettuna ja monesti tarkoitushakuisena tietoomme perinteisestä mediasta.
KeskiKarjalanNelosten vaikutusmahdollisuus mielipiteiden välittäjänä näyttää saavan jalansijaa. Sitä osoittaa laajeneva lukijakunta, mutta ennen kaikkea mukaan tulleet uudet kirjoittajat. Tämä haastaa myös itse "julkaisun" kehitykseen mukaan. Onko se ulkomuodon kehittämistä vai jotain muuta? Mielipiteen ohjailuun en usko puututtavan.
Lehdestä vastaavat tekevät "työtään" korvauksetta ja muun toimensa ohella. Tästä syystä heiltä ei voi vaatia liikoja.
Tervetuloa blogistit ja uudet kirjoittajat mukaan mielipiteen ilmaisuun. Mukaan tulemalla osoitatte olevanne mukana toiminnassa, joka voi mullistaa koko tulevan mediamaailman.
Yhteen ainoaan totuuteen emme pyri. Tiedämme sen olevan mennyttä aikaa. Parasta olisi, jos kirjoitus herättäisi lukijassa tunteita ja tarjoaisi ehkä ratkaisun lukijan johonkin "ongelmaan".
keskiviikko 25. marraskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti