tiistai 17. marraskuuta 2009

Vangit vaihtoivat nimiä

Toimissaan epäonnistunut ihminen haluaa päästä eroon menneisyydestään. Vankilassa se ilmeni nimen muuttamisella. Oliko nimemuutoksella mitään vaikutusta ympäristöön? Ei ainakaan minun kohdalla. Minulle Toropainen oli Toropainen alkuperäisellä nimellään, vaikka papereissa lukikin Töttersrömmi. Huomion arvoista on myös, että Töttersrömmi sai linnatuomioita siinä kuin Toropainenkin.
******
Asia tuli mieleen kuin silmäilin uutta Hellin peruspalveluohjelmaluonnosta. Siinäkin nimike näyttää nousevan korostetusti esiin. Samaa olin haistavani myös Kesälahden kunnanvaltuuston kokouksesta. Sielläkin nappuloitiin palvelunimikkeillä.
******
Ikäihmisten palvelut näyttävät tulevan kuntoon selkeällä eriyttämisellä Hellissäkin.
Siihen tarvitaan akuuttihoitoa, kuntouttavaa hoitoa ja hoivahoitoa. Kotiin annetaan palveluja ja ennalta ehkäistään. Yhteistyötä harrastetaan kolmannen sektorin kanssa.
Olen muutaman kerran käynyt terveyskeskusten vuodeosastoilla ja vanhainkodeilla. Miten sosiaalitädit ja sosiaalisedät kirjoituspöydillään osaavat jakaa vanhukset oikeisiin hoitolokeroihinsa, että kustannuspaikka olisi oikea?
*******
Eivät he osaakaan. Tätä varten on kehitetty tehostettu asumispalvelujärjestelmä. Vanhukset siirretään sinne. Tai jos tehostettuun ei sovi, lähetetään vanhus kotiin. Kustannukset kunnalle ainakin pienenevät, joskin kuolleisuus saattaa lisääntyä. Siitä ei huolta tilastoihin. Kuolleisuus kun tahtoo pysyä 100% muutenkin.
******
Apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkonen (kok) Helsingissä ilmoitti n. 1500 vanhuksen siirtyvän vuodeosastoilta kotiin ja tehostettuun asumispalveluun vuodenvaihteeseen mennessä. Vuodeosastot samalla lakkautetaan. Ilmoitus tapahtui television välityksellä ja melko ilmeettömin kasvoin.
Pariviikkoa myöhemmin sama henkilö ilmoitti lehtihaastattelussa, ettei suunnitelmaa panna käytäntöön. Kaikki jatkuu kuten ennenkin. Vuodeosastot vain siirtyvät terveyskeskuksen alaisuudesta sosiaaliviraston alaisuuteen ja vuodeosastoja ryhdytään kutsumaan VANHUUDEN KODEIKSI.
Mikä muutoksen sai aikaan? Olisiko Kokkonen tehnyt vierailun vuodeosastolle.
******
Onko meidän tiemme Helsingin tie? Tilaajajohtaja Päivi Hakulinen on eilisessä Kesälahden kunnanvaltuuston kokouksessa maininnut, että hänen mielestään vuodeosastohoidolle olisi oikea nimi TERVEYSKESKUSSAIRAALA.
Että semmosta tänään näin.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

taitaa mennä terveyspuolella kohta samaan nimitysjärjestelmään, minkä edustajana oli aikoinaan äteritsiputeritsipuolilautatsi-baari.