maanantai 2. maaliskuuta 2009

Palvelu pelaa, hallinto horjuu

Käytin potilasta eilen Tohmajärven terveyskeskuksen päivystyksessä. Potilaita oli kohtuullisesti. Ei yletöntä tungosta, mutta ei tyhjääkään. Yhdeksän maissa tulimme vastaanotolle. Lääkäri määräsi verikokeet ja tunnin päästä oli niiden tulokset valmiit. Kello kolmetoista oli potilas jo keskussairaalassa.
Neljä tuntia on sellainen saavutus, vaikka hengenhätätilanteesta ei ollut kysymys, että se kannattaa mainita. Mielestäni ansio tästä kuuluu suorittavalle henkilökunnalle, lääkärille ja hoitajille. Tapaus osoitti, ettei Hellin hallinto ainakaan tässä tilanteessa ollut päässyt vaikuttamaan negatiivisesti operatiiviseen toimintaan.
Nyt on pidettävä huoli, ettei muutosta huonompaan suuntaan pääse tapahtumaankaan. Hyvä ja nopea palvelu ei ole suorassa suhteessa hintaan. Enempi se on kiinni osaavasta ja työhönsä sitoutuneesta henkilökunnasta. Uskon, että Tohmajärvellä on niin.
* * *
Siina potilastani odotellessa poikkesin vuodeosastolle. Sen saneeraamisesta taitetaan peistä. Vuodeosastolla on nykyisellään 40 vuodepaikkaa. Eilen kaikki paikat olivat käytössä. Taisipa muutama käytäväodottajakin olla. Muutamia potilaita oli Kiteeltä ja Kesälahdelta.
Kun täydellä kapasiteetilla on toimittu jo pitemmän aikaan, on vuodeosasto osoittanut tarpeellisuutensa nykymuodossaan. Suunnitelmat toiminnan muuttamisesta palveluasumissuuntaan on toimivan järjestelmän romuttamista ja siksi lopetettava.
Erävoitto hallintoherrojen saneeraussuunnitelmasta, joka tähtäsi toiminnan muutoksiin saatiin ammattihenkilöstön tuella. Lääkärikunnasta tuli selvä mielipide, että Tohmajärven terveyskeskus tarvitsee vuodeosaston. Piste.
Minä lisään tähän oman kommenttini: Kiitos.
* * *
Miksi vuodeosastoa tarvitaan Tohmajärvellä? Asukasmäärältään, ikärakenteeltaan ja sairastavuudeltaan vuodeosasto osana terveyspalvelua Tohmajärvellä on välttämätön.
Esimerkkinä olkoon viimevuoden sakkomaksut keskussairaalalle. Kitee maksoi sakkoja 175000 euroa. Tohmajärven sakot olivat vain 18000 euroa. Aikaisempina vuosina on Kiteen sakot yltäneet pariinsataantuhanteen euroon.
Kuten valistunut lukija tietää sakot syntyvät kun keskussairaalassa makuutetaan potilaita siitä syystä, ettei oma vuodeosasto pysty ottamaan potilaita toipumaan omalle paikkakunnalleen halvemmille vuodepaikoille.
* * *
Oman mielenkiintonsa ja ratkaisumallinsa Helli-hallinto saa käsiinsä, kun määrää miten potilaspaikkamaksut jyvitetään tilanteessa, jossa toisen itsenäisen kunnan potilaita on toisen itsenäisen kunnan vuodeosastolla, niin että kunnan omat potilaat joutuvat kalliille sakkopaikoille keskussairaalaan.
Voi syntyä tilanne, jossa kukaan potilaista ei saa toipua omalla paikkakunnallaan.
Heh, heh, sanon minä. Tällaiseen tilanteeseen ei saa joutua.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Helli-liikelaitoksen strategiaan kuuluu se, että kaikki matkustavat.

Puolitajuttomille potilaille matkanteko lienee tosin hieman vaikeampaa...

Samoin on pääsääntöisesti myönteinen kokemus Tohmajärven terveyskeskuksen toiminnasta.

Pitää osata tosin vaatia tarvittaessa, ja joskus auttaa hieman diagnoosin laatimisessa tai hoitoonohjauksen nopeuttamisessa.

Mutta kaiken kaikkiaan samaa mieltä kuin Tuunanen: terveyskeskus vuodeosastoineen on säilyttävä!! Tai sitten muuttuu moni muukin asia.