maanantai 9. maaliskuuta 2009

Nuotit häveissä

Istuin maanantain valtuuston kokouksen lehtereillä. Tarkoitus oli kirjoittaa jotain kokouksen kulusta tällekin palstalle. Sitä varten tein oikein muistiinpanoja. Nyt olen hävittänyt ne. Kun nuotit ovat hävinneet. On sävellettävä omasta päästä.
Mielestäni mitään merkittäviä asioita ei kokouksessa käsitelty. Olivat enempi rutiini juttuja. Ilmeisesti tehtiin tilaa 23.3. pidettävää kokousta varten. Silloin ovat esillä koulujen lakkautusasiat.
Äänestämään päästiin tässäkin kokouksessa. Kysymyksessä oli äänestysalueiden muuttaminen. Tikkalan ja Onkamon erillisistä äänestysalueista oli tarkoitus tehdä yksi yhteinen. Puheenvuoroista kävi selville, ettei yhtymistä vielä tehtäisikään. Lopulta syntyi tilanne, jossa äänestettiin päätetäänkö tässä kokouksessa muutoksesta jatkamalla käsittelyä vai siirretäänkö asia. Minne, sitä minä en tullut tietämään.
Siirtoa kannatti 14 valtuutettua. Käsittelyn jatkamista 8 valtuutettua. 5 valtuutettua äänestivät tyhjää. Asia päätettiin siirtää.
Äänestyksestä kävi selväksi, että keskusta jatkaa tiukkaa ryhmäesiintymistä. Kaikki olivat siirtämisen kannalla. Demareista kaikki äänestivät, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa. Viisikko oli "vallaton" äänestäen tyhjää. Mitä varten, sitä minä en ymärtänyt.
Äänestyskäyttäytymisestä voi päätellä, että jotkut keskustan valtuutetuista joutuvat varmasti tinkimään vaalilupauksistaan kun koulujen lakkauttamisesta päätetään. Viisikosta ja heidän äänestyskäyttäytymisestään eilisen jälkeen en uskalla arvailla mitään. Demareilla tuskin on tulevissakaan kouluasioissa ryhmäpäätöksiä. Heidän uskoisi olevan vahvimpia pitämään kiinni vaalilupauksistaan. Ne olivat lähikouluja puolustavia.
Toinen keskustelua herättävä asia oli biojätteiden tulevat tyhjennyskerrat. Hallituksen pohjaesitys oli, että jätteet tyhjennetään kerran viikossa. Keskustelussa esitettiin, että tyhjennys olisi paras suorittaa joka toinen viikko. Kaikki näyttivät olevan kahden viikon kannalla.
Puheenjohtaja totesi kahden viikon esityksen saaneen kaikkien kannatuksen ja totesi sen tulleen yksimielisesti kokouksen päätökseksi. Asiallisesti niin olikin, mutta kokouksen oikein juoksutuksen kannalta ei ehkä. Kysymyksessä oli muutosehdotus hallituksen päätösehdotukselle ja se olisi pitänyt äänestyksellä mittauttaa kokouksessa. Hiljaisuutta ei kaikkien valtuutettujen kohdalta voi tulkita myönteiseksi tai kielteiseksi. Tämä olisi hyvä muistaa, kun siirrytään kouluja lakkauttelemaan.
Muuten kokous sujui mallikkaasti. Aikaa ei tärvätty turhiin puheisiin. Niitähän tullaan tulevissa kokouksissa rajoittamaan juuri tehdyllä päätöksellä.
Valtuuston iltakoulussa, joka pidettiin varsinaisen kokouksen jälkeen käsiteltiin ilmeisesti vain koulujen lakkauttamista. Allekirjoittanutta ihmetyttää, miksi koulujen lakkauttamiseen läheisesti liittynyt valtuutetun aloite ei ole ehtinyt valtuuston käsittelyyn. Olen antanut itselleni kertoa, että siinä olisi mielenkiintoista tietoa oppilaiden lukumääristä suhteessa koulun säilymiseen. Toivottavasti valtuutetut kaivavat esiin kaikki ne kouluselvitykset, jotka asian tiimoilta on tehty.

Ei kommentteja: