maanantai 16. maaliskuuta 2009

Näinkö ajattelee luottamushenkilö?

Eilinen oli uutispäivä tohmajärveläisille. Helli palkkaa puolalaisen hoitajan "pörssiyhtiöltä" terveyskeskuksen vuodeosastolle. Kielitaidottomana. Muutama kuukausi sitten hoitsuja oli liikaa ja väärin ketjutettuna. Oikeudenkäyntikulut ja korvaukset poksahtavat niistä koht`sillään. Ovat muuten melko suuret.
Jos ongelmia on ollut aikaisemmin hoitotöissä, niin nyt on ihan itse kehitelty yksi lisää. Kieliongelma. On turha luulla, että Helli ryhtyy kielikursseja järjestämään. Parempi on, että mummot ja ukot hakeutuvat kansalaisopistoon kieliä lukemaan, ennen kuin joutuvat vuodeosastolle kielikylpyyn.
Nyt kun portti on avattu puolalaisille, tulee "kielipuolipotilas" ilmiö lisääntymään. Olisi luullut, ettei ihan ensin täällä susirajalla. Helli näyttää olevan edellä kulkija monella alalla. Puolalaiset ovat ihan jees. Hellin hankkeet nou.
********
Ratkaisiko Helli tällä menettelyllä sen, ettei henkilökuntaa enää tarvitse vahtia puhumasta pahaa asiakkaalle, kun hoitsu ja asiakas eivät ymmärrä toistensa kieltä?
********
Koulujen lakkautuskokous hallituksen osalta on nyt ohi. Mitä kouluja lakkautetaan ja millä perusteella on vielä meikäläiselle epäselvä. Ymmärrettäväksi lakkautusta kunnan talouden kuntoon saattamiseksi tuskin minulle saadaankaan.
Ensin olisi pitänyt katsoa säästöjä ns. vapaan toiminnan puolelta, ennenkuin lakisääteisiin toimiin mennään. Tohmajärvellä näyttää elettävän yhden totuuden aikakautta kunnanjohtajan osoittaessa tietä.
Kysyisinkin kunnanjohtajalta, mikä on Tohmajärven vetovoima asukkaiden suuntaan, kun lähikoulut on lakkautettu?
******
Sitten se hallituksen kokous:
Hallituksen puheenjohtaja Leena Väistö (kepu) jääväsi itsensä kouluasiassa. Miksihän? Siksikö kun on kouluterveyden hoitaja Kiteen kaupungin alaisessa Hellissä? Vai siksi, että asuu Jouhkolassa, yhden kilometrin päässä Akkalan koulusta. Näyttääkö jääviys uskottavalta vai ei?
Jäikö Taisto Martikainen (kok.) pois kokouksesta, kun on koulukyytiyrittäjä kunnassa.
Katri Könönen (kepu) huomasi sukulaisuus suhteensa aseman seudulle sen verran merkittäviksi, että jääväsi itsensä.
Arto Salminen (kok. varajäsen) äänesteli vaihtaen mileipiteitään kylältä toiselle.
*******
Huumorilla voi todeta, että jos varsinaisten jäsenten äänillä asioista olisi päätetty niin tulos olisi ollut toinen. Kepun Karjalainen ja Löppönen olisi vastaan demareiden Vuokko Väistöä ja Matti Gröhniä, johtanut siihen, että koulut olisivat säilyneet. Tasatuloksen äänestyksessä olisi ratkaissut puheenjohtajan ääni. Matti Gröhn oli kokouksen puheenjohtajana.
******
Huumori on kaukana tohmajärveläisestä kunnalliselämästä. Nyt eletään kuin viimeistä päivää. Yhdellä vaihtoehdolla.

Ei kommentteja: