keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Tästä se alkaa

Kotona ollaan. Tuli taas varmistettua, että matkailu avartaa. Rahapussia. Vaikka en lämpimille maille asti matkannukkaan.
Viikon poissa olo elinpaikkakunnalta ja 15 asteen lämpötilaero sai tunteen kuin olisi ollut pitemmälläkin matkalla.
Pressavaaleista en viitsi kirjoittaa mitään. Haavisto ja Niinistö ovat jauhaneet TV:ssä siihen malliin, että kohta kukaan ei viitsi mennä äänestämään. Yliannostus mitä sorttia hyvänsä saa mitan täyteen. Ainakin minulta. Uutta asiaa ei miehiltä enää näytä heruvan. Saisi tulla kunnallisvaalit. Olisi läheisemmät asiat vaalikupissa.
******
Lehtiä tuossa selailin. Luki meidän kissan kokoisilla kirjaimilla: Syrjäisyyskerroin toi lottopotin. Mikäs se semmoinen lottokierros on ollut, jolta meikäläinen on jäänyt pois.
Tarkempi luku osoitti "voiton" menneen Kiteelle. No hyvä. Rikas naapuri on parempi kuin köyhä naapuri. Ja onhan 4,5 milj. euroa, rahaa sekin.
Muistan kun valtiovalta muutama vuosi sitten tarjosi 10,5 milj. euroa, eikä se kelvannut. Silloin katsottiin Hellin tuovan rahaa 4 milj. euroa joka vuosi.
Nytkö valtio pakottaa ottamaan rahat? Saa nähdä löytyykö jokin konsti kieltäytyä ottamasta vastaan lottopottia.
Tarkemmin luettuani selvisi mistä todellisuudesta on kysymys. Köyhän avusta. Se näyttää olevan niin, että kun tarpeeksi velkautuu on pakko asia korjata. Hyvä esimerkki löytyy Kreikasta. Velat saadaan näyttämään tuloilta, kun ne annetaan anteeksi.
Kiteelle anteeksianto tapahtui niin, että valtiovalta lisäsi tukea kärsivälle. Mikä on inhimillisesti katsoen oikein. Kysymyksessähän on lopulta numeroleikki, jolla saadaan lukuja sarakkeelta toiselle siirtämällä asiat kuntoon. Paperilla. Muutenhan mikään ei muutu. Onnea vain Kitee. En kadehti teitä. Kävin Etelä-Suomessa ja kohdistan kateuteni sinne.
******
Se, että mikään tuskin muuttuu paljastui saman lehden toisesta jutusta. Ennen lottopottia oli Kiteellä tarkoitus lomauttaa henkilöstöä säästöjen aikaan saamiseksi.
Heti lottopotin tultua tietoon kaupunginhallitus päätti, ettei lomautuksia enää tarvita. Ja hepskukkuu päälle.
Nyt Kiteen taloutta näytetään pantavan kuntoon Kesälahden välityksellä. Kuntaliitoksessa Kesälahden kanssa siirretään sinne merkittävä määrä palveluksia. Minä vain en ymmärrä miten siinä säästöjä syntyy kiteeläisille.
No, kyllä kuntapolitiikot näyttävät sen tietävän.
*****
Toisen menestys synnyttää kateutta. Ainakin naapurissa. Lottopotista näyttää ainakin Tohmajärven kunnanjohtaja olevan sitä mieltä, että koko valtiontukijärjestelmä on "hanurista". Miksi nyt? Tukien varassa Tohmajärvelläkin on eletty kautta-aikain.
******
Ensin oli neljän kunnan Helli. Sitten kolmen ja pian kahden kunnan Helli. Tohmajärven kunnanjohtajalla on ollut merkittävä osa kirjata Hellin perustamis- ja lopettamispapereita arkistoon.
Eikö nyt olisi aika rauhoittua ja alkaa hoitaa vain tohmajärveläisten asioita. Nimenomaan nyt kun kunta on vielä olemassa.
Näissä merkeissä.

Ei kommentteja: