maanantai 13. helmikuuta 2012

Aluekierros alkaa tänään Joensuusta

Joensuuhun on tänään kutsuttu kymmenkunta edustajaa kustakin Pohjois-Karjalan kunnasta kuulemaan mitä valtiovallalla on sanottavaa kuntauudistuksesta.
Luultavasti myös kunnissa on varauduttu sanomaan painava sana samasta asiasta. Kuka "painavan" sanan on valmistellut ja kenen mielipiteet siinä tulevat esiin onkin jo kokonaan toinen juttu. En usko erehtyväni, jos päällimmäisenä näkyvät kuntien johtajien ja tällä hetkellä vallassa olevien luottamushenkilöiden mielipiteet. Onko tämä se tavoite, joka aluekierrokselle on asetettu? Tuskinpa.
Aluekierrokselle asetettiin tavoitteeksi kuulla kuntia. Tällaisella tavoitteella joudutaan kuulemaan, vaan jäävejä. Kunnanjohtajia, joiden asemaa ja osaltaan toimentuloa kuntien väheneminen koskee eniten. Vallassa olevat luottamushenkilöt edustavat vain osaa kuntalaisista, vaikkakin ehkä enemmistöä. Voi olla, että lähes saman verran kuntalaisten mielipiteistä kuntaliitoksiin jää kuulematta.
Kuntarajojen muutos on sen verran kova, että tavoitteeksi pitäisi asettaa KUNTALAISTEN kuuleminen. Asiaa ei pidä jättää "jäävien" hoidettavaksi. Ehkäpä kuntalaisten kuulemiseenkin vielä päästään.
*******
Kuntakarttaan eduskunnassakin on suhtauduttu hämmästyttävällä tavalla. On televisiossa kansan silmien edessä revitty kartta. Vieläpä merkittävän puoluejohtajan toimesta. Teko osoittaa enemmän repijän mielenlaadusta kuin kartan huonoudesta.
Kysymyksessä lienee huonosti harkittu näytelmä. Jos sillä halutaan osoittaa jotain kartan huonoudesta, niin tuskin sanoma menee perille. Teko osoittaa katsojan aliarvioimista enemmän kuin repijän harkintaa yhteisten asioiden hoitajana.
*******
Keski-Karjalan asema uudessa kuntakartassa on eniten mielenkiintoa herättävä. Tuntuu kuin Keski-Karjalan merkiteminen yhdeksi kunnaksi on tapahtunut viisivuotta vanhoilla perusteilla. Muuten asiaa on vaikea ymmärtää ja löytää perusteluja.
Olipa tuo tässä vaiheessa miten hyvänsä, ei pelihousuja kannata polttaa. Kuulemalla kuntalaisia ja saamalla heidät mukaan, voidaan paljon korjata sitä mitä viimeisen viiden vuoden aikana on onnistuttu tuhoamaan.
Pakolla ei Keski-Karjalaankaan saada yhteistä kuntaa. Se nyt ainakin pitäisi sokean Reetankin nähdä.
Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella on kuntalaisten asunto.
Lopuksi: Kiihko pois ja kylmää harkintaa tilalle. Mielestäni siihen kuuluu kuntaliitokset kuntalaisten tahdon mukaan.

Ei kommentteja: