keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Elämä on

Tohmajärven kunnan sivistyslautakunta teki kokouksessaan 8.2.2012 pykälässä 8 päätöksen, että lautakunta tekee matkan Viroon 3 - 5.5.2012.
Matka tehdään pikkubussilla ja yöpyminen on Viru hotellissa. Matkalla on tarkoitus tutustua virolaiseen koulujärjestelmään.
Matkan hinta on 2426 euroa ja osanottajat ovat luvanneet olla perimättä mm. päivärahoja matkan ajalta.
En ota kantaa matkaan. Onko se tarpeellinen kunnan koulutoimen kannalta. Tai onko se ristiriidassa jo kunnassa aikaisemmin tehtyjen päätösten kanssa.
Edellä olevat asiat kuuluvat kunnan virkamiesjohdolle ja ao. luottamushenkilöille.
Jotain keskustelua päätös aiheuttanee.
*******
Henkilökohtaisesti olen omilla kustannuksillani käynyt kerran vuodessa Virossa. Käyntini päätarkoitus on ollut puhtaasti kaupallinen. Ja tietenkin taloudellista asemaani tukeva. Ostoksiani ei ole rajoittanut Tulli määräykset tai budjettini. Ainoa rajoittava tekijä osoittuu logistisiin asioihin. Eli henkilöjohtaiseen kykyyni kuljettaa ostokset laivaan ja laivasta kotiin.
Jos sivistyslautakunta tutustuu virolaiseen koulujärjestelmään, niin minä olen tutustunut Virossa vallitsevaan hintatasoon. Nimen omaan alueella, jota Suomessa vielä toistaisesti monopolisoidaan ja hintoja säädellään.
Matkailu avartaa.
******
Ihmiset ottavat silloin tällöin yhteyttä. Yleensä kysymyksessä ovat olleet heidän kohtaamansa vaikeudet omassa elämän tilanteessaan.
Monessa tapauksessa yhteyden oton syy on virkahenkilön virkavaltaisuus, joka ei ole ollut hyväksyttävää. Joskus virkahenkilöiden samasta asiasta tehdyt päätökset ovat olleet keskenään ristiriidassa. Hämmennystä kansalaisen kannalta ovat lisänneet luottamushenkilöiden mielipiteet, jotka poikkeavat virkehenkilöiden päätöksistä ja mielipiteistä.
Kyseisiä tapauksia täytyy olla runsaasti. Jo siitä päätellen miten paljon niitä tietooni saatetaan. Olen tavallinen kansalainen ilman mitään yhteyttä kyseisiin asioihin. Korkeintaan tämä blogi erottaa meikäläisen tavallisesta Taavista.
*******
Virkavaltaisuus ja nimenomaan toimivallan ylitys näyttää lisääntyneen Helli-liikelaitoksen aikana. Näkemystä tukevat oikaisuvaatimusten, kantelujen ja valitusten lisääntyminen. Niin myös yhteyden otot minuun.
Mistä moinen johtunee? Olisiko yksi syy se, että Hellin aloittaessa monesta hyvin käytännön työtä onnistuneesti tehneestä henkilöstä tehtiin päällikkö tai johtaja. Jos niin, niin nyt voi todeta, ettei ilman valmiuksia tälläinen onnistu.
Toinen syy voi olla se, ettei hierarkiseen johtamiseen perustuva järjestelmä enää sovi tämän päivän työnjohtoon. Hellihän on pyrämidi, jonka huipulla on vain yksi ihminen. Johtaja.
Tavalliselle kuntalaiselle ei jää monta keinoa, jos tuntee joutuneensa kärsijän asemaan. Ja vielä syyttä ja suotta. Jos aikoo taistella oikeuksiensa puolesta on yhteiskunta varannut tähän tilaisuuden. Se on valitusten ja kantelujen raskas polku. Siinäkin on monesti vastassa monimutkainen virkamiesbyrokradia.
Jos itse ei kykene lähtemään oikeuksiensa puolustamiseen, voi tietenkin turvautua ulkopuolisten apuun. Ne ovat kuitenkin kallis vaihtoehto. Tähän kalliiseen ja hitaaseen laillisuusmenettelyn vaikeuteen virkamies usein luottaa ja mätkäisee päätöksen huterillakin perusteilla.

5 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

no johan on houkutteleva matka kerrassaan! oisi kannattanut avata matkanteko kaikelle kansalle kun on noin vetävä porukka etunenässä oisi tullut tungos mukaan;) no, toisaalta mariankatu 8.sta helsingistä olisi saanut porukkaa esittelemään koululaitosta tänne meille. viron suomen instituutti on nääs sitä varten... eikä oisi maksanut penninkillinkiä. mutta toisaalta, ne tuliaiset olisivat tietty jääneet ostamatta...
http://www.tuglas.fi/oppimateriaali/kouluframe.htm

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Matkailu avartaa. No, onhan Viro lähempänä kuin Jaappani, johon aiemmin on opintomatkat tehty. Lyhin ulkomaan matka olisi vanhaan Värtsilään. Oppia voisi ottaa sieltäkin. Ja tulomatkalla bensat.

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Matkailu avartaa. No, onhan Viro lähempänä kuin Jaappani, johon aiemmin on opintomatkat tehty. Lyhin ulkomaan matka olisi vanhaan Värtsilään. Oppia voisi ottaa sieltäkin. Ja tulomatkalla bensat.

Johora kirjoitti...

Kannattaisi tohmikseläisten katsella Viruhotellin seiniä vähän tarkemminkin. Ovat nääs suurimmaksi osaksi Tohmajärven tiilitehtaan elementeistä rakennetut. Tosin hotellin valmisti sitten toinen urakoitsija kun rakennusliike Revolle tuli vaikeuksia. Mutta tohmajären elementit varmasti siellä ovat, lujasti raudoitetut ja ja erittäin hyvästä 16 cm paksusta tiilestä tehdyt.
Johora.

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Tiilen tekoa harjoitettiin myös sivutehtaassa Sukevalla. Josta taito levisi Sukevan vankilaan. Sukevan tiilet olivat yksilöllisiä. Ei kuulema kahta samanlaista löytynyt. Se taati muurarilta enemmän laastia ja ammattitaitoa.