tiistai 14. helmikuuta 2012

Tämä on julkaistu 5.2.2006

Tosiasiat esiin kuntarakenneuudistuksessa.

Suomessa on meneillään kunta- ja palvelurakenneuudistusselvitys. Pohjois-Karjalan kuntatyöryhmältä on valmistunut ensimmäinen raporttiluonnos 12.1.2006 selvitysmies ja kuntatyöryhmän teknillisen puheenjohtaja Ilkka Pirskasen johdolla.

Kuten odottaa sopiikin myös lopullinen raportti ministeriölle on laadittu muotoon, jossa kaikki toimeksiantoon liittyvät asiakohdat tulevat esiin, mutta vain harva niistä aukenee ratkaisumalliksi annettuun tehtävään.

Tohmajärvellä raporttiluonnoksen ensimmäisessä esittelytilaisuudessa ja sen yhteydessä käydyssä Keski-Karjalan kuntien edustajien puheenvuoroista tuli selväksi, ettei yhteistä säveltä ja tahtoa synny todelliseen kuntayhteistyöhön. Vielä vähemmän ollaan valmiita kuntaliitoksiin. Niihin näytetään odotettavan ”terapiaa” valtakuntatason päättäjiltä.

Kuntien lausunnot raportin pohjaksi on laadittu kunnanjohtajien toimesta tai ainakin heidän johdollaan. Siksi syyt ja seuraukset nykytilanteesta ovatkin yksipuolisia ja omaa virka-asemaa kohtuuttomasti huomioivia.

Syyksi nykytilanteeseen näytetään hyväksyttävän ikäihmisten lisääntynyt kuntapalvelujen tarve. Toinen syy löytyy valtiovallan kitsaasta rahapolitiikasta. Ainuttakaan syytä nykytilanteeseen ei löytynyt kuntien omasta toiminnasta, vaikka niitäkin kyseltiin maallikkojen puheenvuoroissa.

Kysyttiin olisiko kuntatalouden heikkoon tilaan syytä myös kuntien palvelujen huonolla tuottavuudella ja 1800-luvulta peräisin olevalta kuntajaolta. Joku kysyi onko nykyinen kuntien henkilöstöjakautuma oikea suoritusportaan ja esimiestason jaon kohdalla ja samalla epäili lähidemokratian merkitystä palvelujen hyvään tuottamiseen.

Selvitysmies Ilkka Pirskanen ampui loppupuheenvuorossaan Tohmajärvellä alas epäilyt kuntabyrokratian liiasta paisutusepäilystä. Hänen mielestään esimiestasoa eikä ilmeisesti henkilökuntaakaan ole kertynyt liikaa kuntaportaisiin.

Allekirjoittaneen on vaikea yhtyä edellä olevaan selvitysmies Pirskasen loppulausumaan. Pohjois-Karjalassa on kaksi kuntaa, Polvijärvi ja Tohmajärvi. Molemmat ovat lähes identtiset sijainniltaan ja toiminnoiltaan suhteessa maakuntakeskukseen Joensuuhun.

Yksi ero kuntien kesken löytyy. Polvijärven kuntatalous on kunnossa, mutta Tohmajärvi tarpoo pahoissa veloissa. Polvijärvellä on lähes sata henkilöä vähemmän palkkalistoillaan.

Kuka sanoikaan? ”Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.”

Veijo Tuunanen

Tohmajärven kunnanhallituksen ja

valtuuston jäsen. SD. sit.

Yhteystiedot: Veijo Tuunanen. Talluksentie 23 A2. 82600 Tohmajärvi

Puh. 013 284433 tai 050 3634340

Ei kommentteja: