torstai 2. helmikuuta 2012

Pakkanen panee

Mitä tehnee ison talon isännät? Otsikolla ja leipätekstin ensimmäisellä lauseella viittaan vanhaan sanontaan. Olen sanontaa käyttänyt aikaisemmin alkuperäisessä muodossa. Nyt en viitsi. Joku pahoittaisi mielensä.
Se on näet niin, että yksi tykkää äidistä toinen tyttärestä. Vanha sanonta tämäkin. Kuten ökytalo tai syntynyt kultalusikka suussa. Kaikista näistä ja lukemattomista muista olen saanut niin positiivista kuin vähemmän positiivista palautetta.
******
En kirjoita pakkasesta sitäkään, että kovalla pakkasella on kiva tuvan ikkunasta katsoa ulos mitä köyhät ovat panneet päällensä.
Neljännes vuosisata pultsareita porraskäytävästä ja roskiksesta kadulle ajaneena tiedän sen ilman vitsailua. En voi ylpeillä talkkari aikaisilla aikaan saannoksillani. Tämän päivän tiedoilla ja asenteellani saisivat pultsarit olla rauhassa.
Puolustuksekseni en esitä edes sitä, että pultsareiden ulosheitto oli edellytys menestyä talkkarina. Sitä edellyttivät hienot rouvat. Heidän nenäänsä ei sopinut porraskäytävän tunkkainen ilma. Tai roskapussin heitto peitteeksi roskiksella.
******
Kehitys kehittyy. Sekin on vanha sanonta.
Kehitys ja kauppiaat teollisuuden tukemana ovat tuoneet iloksemme energia ystävälliset lamput.
Semmoiset, jotka syttyvät hitaasti, sisällä haisevat ja pakkasella tuikuttavat vain sen verran, että ilmaisevat sijaintinsa. Tätä niiden sanotaan tekevät pitempään kuin aikasemmin käytöstä poistuvat hehkulamput.
Hehkulamppujen hyvänä puolena oli se, että kun ne antoivat valoa ne myös lämmittivät, mikä oli hyvä varsinkin kovilla pakkasilla. 60 watin lamppu riitti kovillakin pakkasilla kellarissa pitämään putket ja perunat sulina.
*******
Edellisestä blogistani tuli palautetta. Siinä sanottiin, ettei Kiteen kaupunginhallitus ole tehnyt päätöstä lomautusten poistamisesta säästötavoitteista. Hyvä niin.
Palaute tuli tällä kertaa Nelosten kautta. Nelosia näytetään seurattavan, vaikka se onkin ollut toistaiseksi "telakalla".
Olen ajatellut ryhtyä vastaamaan blogipalautteisiin. Asia on noussut pintaan, kun Karjalainen on menettänyt asemansa mielipidekirjoitusten julkaisijana.
Toinen syy on, etteivät paikallislehdetkään ole joko saaneet tai julkaisseet mielipiteitä. Niitä luulisi olevan juuri nyt kun kuntia yhdistetään kiihtyvällä voimalla.
Kahotaan, kahotaan. Kiinnostaako lukijoita.
*******
Kuntalaisen mielipide: Tärkeintä on, että Tohmajärvellä säilyy terveyskeskus, jossa on päiväaikainen lääkäripäivystys ja sitä tukeva vuodeosasto.
On aivan sama missä ja miten sitä hallinnoidaan. Kuntarajat eivät ole määrääviä vaan välimatkat. Niitäkin pitää mitata myös ajassa. Ei yksin kilometreissä.

Ei kommentteja: