keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kannustaa pitää

Olin reilu viikko sitten Stora Enson informatiotilaisuudessa Pajarinhovissa. Paikalle oli kutsuttu ilmeisesti potenttiaalisia puukaupan tekijöitä Itä-Suomesta. Kohdalleni sattunut kutsu tuli vaimon kannokkojen kautta. Ilmeisesti tilanne metsässä ei ollut ehtinyt kutsujalle.
Porukkaa oli paikalla kuin pipoa kuunaan. Ensolaiset pitivät puhetta. Malliin tilanne metsäkaupassa on kinkkinen, mutta ei niin kinkkinen. Ota siitä selvää. Kannokoita eivät taida ostaa. Pitäisi olla sekaan järeämpää puuta. Näin aistin.
Tarjoilupuolella oli noutopöytää ja pari viini tai kaljapaukkua. Minä jouduin käyttämään maitoa. Sattuneesta syystä. Kahvin ja tanssin samoista syistä jätin väliin.
********
Eilen luin Hesarista ilo uutisen. Stora Enson toimitusjohtajalla menee hyvin. Hän on viime vuonna onnistunut tehtävässään niin hyvin, että se on mahdollistanut hänelle 132 prosentin palkankorotuksen. Rahana prosentit tietävät 2,9 milj. euroa. Eikä tässä vielä kaikki. Virmalta meni vielä Karvisen eläkejärjestelyihin 0,4 milj. euroa. Mies on vasta 54 vuotias ja eläkkeelle jää hän 60 vuotiaana.
Voihan noihin lukuihin sattua muutamien senttien virheitä. Mutta kyllä kaiken kaikkiaan Enso on löytänyt erinomaisen miehen johtajakseen. Ei ole yleistä, että miehen työteho nousee vuodessa 132 %. Ellei se aloitettaessa ole alle nollan. Se tuskin Karvisen tapauksessa on mahdollista. Mieshän astui toimitusjohtajaksi 2007. Silloin oli jo käytössä nykyiset tehomittaukset. Ainakin puumittauksissa.
Se ei saa alentaa toimitusjohtajan arvostusta, että samaan aikaan kuin Karvisen kannustusrahat nousivat ruhtinaallisesti Stora Enson voitto ennen veroja puolittui 421 miljoonaan euroon. Eikä se, että Karvinen asuu Englannissa ja maksaa veronsa sinne. Stora Enson suurimmat omistajat ovat Suomen valtio ja ruotsalainen Wallenbergin suku.
On hienoa olla mukana tämmöisessä menestystarinassa. Sen koin seistessäni Pajarinhovin ruokajonossa.
******
Laskin toimitusjohtaja Jouko Karvisen Ensolta saatavan palkan helpommin ymmärrettävään muotoon. Vain siksi, ettei joku ymmärtänättömyydessään rupea Karvsista kadehtimaan.
Normaalityöajaksi muutettuna Karvisen tuntipalkka 1394 euroa.
päiväpalkka 11152 euroa
viikkopalkka 55770 euroa
kuukausipalkka 223080 euroa
Laskussa saattaa olla jokunen virhe, niin kuin tämmöisiin asioihin yleensäkin kuuluu.
*******
Karvisen palkasta on siitä osaltaan vastaava korkea virkamies sanonut, että tällaisissa tehtävissä on ihmisiä, jotka ovat tulossuuntautuneita. Kyllä Karvinen on ilmeisesti juuri sellainen. Ainakin palkastaan päättäen.

Ei kommentteja: