maanantai 6. helmikuuta 2012

Kuntaliittäjät säpinöissään

Kun Karjalainen räppää nykyisin jutun lehteensä, ei tiedä onko se uutinen, selostus vai mielipide. Jos mielipide, niin kenen. Sekin jää epäselväksi.
Tätä pohdin kun luin juttua Kesälahden ja Kiteen meneillään olevasta kuntaliitoksesta. Liitoshan on vasta alkumetreillään. Se ei näytä neuvottelijoita haittaavan. Annetaan tiedotteita medialle kuin jo päätetystä asiasta.
Sivullisesta näyttää, kuin kesälahtelaisia vietäisiin kuin pässiä narusta. Heinätuppu turvan edessä. Konstilla, jos tulet jukuroimatta pääset maistaman heinätupusta.
Narun on vahvasti kiteeläisten käsissä. Mikäpäs siinä. Jos näin nähdään hyväksi.
******
Neuvottelijat näkevät vain positiiviset asiat. Niitä ei tässä vaiheessa ole muuta kuin valtionosuudet. Ei sanota, että joka ainut euro niin Kesälahdella kuin Kiteelläkin on jo syöty. Jos joku hopelo jää, menee se pahimpien homevahinkojen korjaukseen.
Kummankaan kunnan talous ei parane, ellei menoja suhteuteta tuloihin. Valtakunnan korkein veroprosentti pysyy liitoksesta huolimatta.
Neuvottelija Ari Asikainen antaa ymmärtää, että kuntaliitoksen myötä on valtiolta tulossa lisääkin harkinnanvaraista. Mihinkä hän tämmöisen näkemyksensä perustaa? Olisi voinut sanoa senkin.
Kuntaliitokset tulevat jos ovat tullakseen. Ne eivät kuitenkaan saa perustua "köyhän apuun". Kuntatalous on saatava omin voimin kuntoon. Vaikka sillä osaajien ammattitaidolla, johon keskustan johto vetoaa vastustaessaan kuntaliitoksia.
********
Samaisessa Karjalaisen jutussa sanotaan kesälahtelaisen Matti Kososen kääntäneen kelkkansa Kiteelle. Mihin suuntaan lie sitten alkuaan ollut meneossa. Olisiko Savonlinnaan?
Luulen tuntevani Matti Kososen ja hänen mielipiteensäkin sen verran, että ilmaisu kelkan käännöstä on jonkun toisen. Ei hänen iltsensä.
Reaalipolitiikkona hän toki ymmärtää, ettei Kesälahdellakaan hänen äänensä kuulu yli älämölöä pitävien mielipiteiden muuttajien.
Minusta mielipiteen muutos ei ole kovin voimakas, jos Kosonen sanoo kuntaliitoksella päästävän eteen päin kahdeksan vuotta.
Jos haluaa olla mukana kunnallispolitiikassa ei kannata hakata päätään keskustalaiseen mäntyyn. Jos mäntyä ei voi kiertää, on odotettava aikaa jolloin petäjä on nurin. Kunnissa on vastuu heillä, jotka ovat valtuustoissa. On äänestäjien vallassa ketkä valtuustoihin valitaan.
******
Miksi pitäisi luokitella samaisessa lehdessä ollut Kari Sutisen ilosanoma kuntaliitoksista. Hän kertoi saaneensa Tohmajärveltä 3-4 puhelinsoittoa. Niiden perusteella hän näki tohmajärveläisten muuttaneen mielipiteensä itsenäisenä pysymisestä. Että silleen.
Tohmajärvellä riittää höyrypäitä omiksi tarpeiksi. Monella valtuutetullakin pyörivät sukat jaloissa.
Onko Karjalainen vai Kari Sutinen mennyt asioiden edelle tulkitessaan muutamaa nimetöntä puhelin soittoa niin, että Tohmajärven kunta on liittymässä Kiteeseen.
Kun näin edetään, ei odotettavissa ole kovin mukavia aikoja siihen, kun oikeita kuntaliitoksia ryhdytään kokoon rustaamaan.
Kunta-asioissa näytetään edettävän paniikkimielialoissa. Eipä hyvältä näytä.
******
Jos ja kun kuntaliitoksiin mennään, eikö olisi hyvä jos tohmajärveläisiltä itseltään kysyttäisiin mikä on heidän mielipiteensä kuntaliitoksen suunnasta. Onko se Kitee vai Joensuu? Virkahenkilöille ja muutamalle äänekkäälle luottamushenkilöille ei pidä antaa valtaa mihin liitytään. Jos liitytään.

1 kommentti:

Matti Kosonen kirjoitti...

Kun toimittaja tietää paikalla olijoiden mielipiteet niin on helppo valita sellainen haastateltava jolta saa juuri sen vastauksen kuin toimittaja on halunnutkin ;))