maanantai 27. helmikuuta 2012

Olipahan taas valtuustonkokous

Johto, olipa se sitten virkamiehiä tai luottamuspuolen johtajia, vetivät he taas kerran tavallisia valtuutettuja kölin alta pahimman kerran eilisessä valtuuston kokouksessa.
Demarit olivat jättäneet aloitteen 25.10.2010, joka koski sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminta sopimuksen muutosta.
Aloiteessa oli selvästi yksilöity kohdat, joihin haluttiin muutoksia. Tulkoon mainituksi, että kysymyksessä oli alkuperäisen Hellin aika. Sen aikaisen yhteistoimintasopimuksen muuttamista säädeltiin kyseisessä sopimuksessa. Tätä menettelyä demarit aloitteessaan halusivat.
Nyt ( 27.2.2012) aloite tuotiin hallituksen käsittelyyn. Siinä todetaan kunnan toimineen aloitteessa esitetyn mukaisesti. Koska uusi yhteistoimintasopimus ja Hellin johtosääntä ovat astuneet vuoden alusta voimaan.
Päätösehdotus on lähtenyt kunnanjohtaja Olli Riikosen kynästä. Sieltähän kaikki viisaus on tullut viime vuodet.
Kaiken huippu oli, että kunnanjohtajalle kokouksessa annettiin mahdollisuus selittää miten asiat "todellisuudessa" olivat. Eikö kunnanjohtajan hipiä kestänyt demariryhmäjohtajan lievää arvostelua asian hitaasta etenemisestä?
Kyseinen asiain käsittely ei sisällöltään ja vielä vähemmän aikataulultaan täytä alkeellisempiakaan hyvän hallintotavan edellytyksiä. Kysymys ei ole yksin hallintotavan laiminlyönnistä sillä se vaikuttaa mitä suuremmassa määrin myös kunnan talouteen. Kulkihan Hellin kautta ja taitavat kulkea edelleen valtaosa veroeuroista.
En tiedä mitä valtuutetut asiasta ajattelivat. Hyvää vai pahaa? Vuokko Väistön puheenvuoron ja kunnanjohtajan selittelyn jälkeen käytti puheenvuoron vain Löppönen.
******
Kokousfarssin toinen osa käytiin pykälässä 9. Sekin oli demareiden aloite, joka koski projektiohjeistuksen laatimista kunnalle. Aloitteessa olivat myös mainittu kohtia,joihin tulisi kiinnittää huomiota.
Kunnanjohtajan päätösehdotuksessa todetaan vuoden 2003 laaditut toimintaohjeet vanhentuneiksi (kas kummaa) ja jatkaa; että kehittämispäällikkö valmistelee uudet projektityöskentelyn ohjeistuksen kevääseen mennessä ottaen huomioon aloitteessa esille tuodut näkökannat. Ja sitten toteaa päällimmäiseksi, että aloite on loppuun käsitelty. Minä sanon, että voi hyvänen aika. Näinkö luottamushenkilöiden aloitteita käsitellään? Annetaan asia virkamiehen tehtäväksi ja harasoo. Virkahenkilölle annettu tehtävä ei ainakaan tohmajärveläisessä järjestelmässä takaa mitään. Asioiden viivyttely on täällä enemmän kuin tapa. En usko sen johtuvan ainakaan työpaineesta, kun terveys- ja vanhuspalvelut hoidetaan muualla.
Jos asia saadaan vasta vireille ei se ole loppuun käsitelty. Pitäisi se tajuta ainakin virkamiestason korkeimmalla johdolla.
Asiasta tietenkin äänestettiin. Valtuutetuista 16 tukivat kunnanjohtajan näkemystä. (sehän se todellisuudessa oli)
9 valtuutettua oli sitä mieltä, ettei asia ole loppuun käsitelty ja kaksi äänesti tyhjää.
*******
Muissa asioissa nosti Aarne Laasonen keskusteluun Teatteriyhdistyksen vuokran maksun kunnalle kesäteatterialueesta. Se oli tullut yhdistykselle yllätyksenä ja taannehtivana ilman sopimusta kahdelta vuodelta. Asiasta olivat yhdistyksen johtohenkilöt ottaneet yhteyttä.
Tapaus vuokran maksu herätti 13 puheenvuoroa, joista kolme tuli virkamiehiltä. Luottamushenkilöt pääosaltaan olivat puheenvuoroissaan yhdistyksen puolella. Joku piti tärkeänä, että kaikkia yhdistyksiä pitää tukea samalla tavalla. Mikähän viisaus siinä mahtaa olla. Yhdistyksiä kun on moneen lähtöön.
Asiaan varmaan palattaneen jossain yhteydessä. Ainakin siinä, että liikuntaa ja kulttuuria verrataan toisiinsa ja niin myös niiden saamaa kunnan tukea.
Valtuuston kokouksesta jäi taas kerran maku, josta pitää kysyä, mihin luottamushenkilöitä tarvitaan Tohmajärven kunnan asioita hoidettaessa.

Ei kommentteja: