keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kuka kampittaa ja ketä?

Reino Löppönen muutama kuukausi sitten kirjoitti jossain jutussaan, jossa kertoi Helli-liikelaitoksen erinomaisuudesta, että minä olen Hellin kampittaja.
Löppönen ei näytä sitä itse olevan. Hänhän viimeisimmässä kunnanhallituksen kokouksessa Leena Väistön, Katri Könösen kanssa tukivat kunnanjohtaja Olli Riikosen näkemystä, ettei Keskusta puolueen esittämällä Hellistä eroamisaloitteella ole kiirettä.
Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Löppönen on aloitteen tekijä Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja. Toimiiko menettelyllään Löppönen vastoin oman ryhmänsä tekemää aloitetta? Mielestäni toimii.
Toinen mielenkiintoinen asia on hallituksen puheenjohtaja Leena Väistön asema asian "jarrutuksessa". Hallituksen puheenjohtajan kun pitää nimenomaan toimia valtuuston aloitteiden ja päätösten tinkimättömänä toimeenpanijana.
Onneksi hallituksen jäsenistä enemmistö ymmärsi asemansa ja vaati aloitteen eteenpäin viemistä.
Jos kunnanjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja hallituskin tarkoituksen hakuisesti jarrutuksella haluavat ohjata asioiden kulkua ja vaikutaa näin tehtäviin päätöksiin, ollaan kovin kapealla polulla. Herää kysymys nauttivatko he valtuuston luottamusta.
*******
Nyt näyttää, että Hellin johtokunta on ottanut aloitteet käsiinsä, kun kunnat vain nuhjailevat. Kysymyksessä ei ole enää itsensä kampittaminen vaan suora laukaus.
Johtokunta kiirehtii kuntia tekemään aiesopimuksen liikelaitoksen purkamisesta. Kysymyksessä näyttää olevan ns. itsemurha.
Tähän on siis tultu. Annan kampittajan tittelin mielelläni Hellin johtokunnalle. Kaiken kaikkiaan koko Hellin historia osoittaa miten pielessä on Hellin toiminta ollut. Sormi osoittaa Hellin paisutettua hallintoa kohtaan. Siellä on epäonnistuttu henkilövalinnoissa. Titteli ei tee kenestäkään kykenevää. Muutakin tarvitaan. Nyt se on nähty.
******
Perusterveyden hoitoa mitataan myös erikoissairaanhoidon (Keskussairaalan) ns. jonotus- eli sakkopäivillä. Helli-liikelaitos on ne hoitanut niin, että
Kesälahdelle on kertynyt sakkopäiviä 26
Kiteelle sakkopäiviä on tullut 77
Tohmajärvi komeilee kärjessä 114 päivällä.
Asukas määriä kyseisissä kunnissa ei voi pitää syynä sakkopäiviin. Sairastavuuskin seuraa asukasmääriä. Kysymyksessä pitää olla valikoiva vastaanotto kuntalaisten sijoittelussa terveyskeskuksiin. Olisi tiedettävä onko kiteeläisiä suosittu sijoittelussa terveyskeskuksiin.
Tohmajärven vuodeosasto on saneerattu isku kuntoon. Herää kysymys miksi Helli on omalla päätöksellään supistanut Tohmajärven vuodeosaston paikkalukua neljällä. Hölmöläisten hommaahan tämmöinen säästäminen on. Ei ihme jos sakot lisääntyvät.
*******
Entä tämä. Helli ilmoittaa, että ostopalvelut ylittyvät budjetissa 4.2 milj.eurolla. Säästöjä tulee 0,8 milj.euroa omista henkilöstömenoista.
Sokeakin näkee kepillään mistä moinen johtuu. Omaa henkilökuntaa käytetään entistä vähemmän palvelujen tuottamiseen ja ostopalveluja lisätään. Esimerkiksi sopii lääkäri- ja tehostettuasumispalvelut. Mehiläisen pörräys veronmaksajan kukkarolle taitaa käydä kalliiksi.

3 kommenttia:

Matti Kosonen kirjoitti...

Tuossa oikeastaan kulminoituu kepun ja kokoomuksen yrittäjä ystävällisyys. Säästetään kunnan omista henkilöstö kuluista 0,8 milj.€, joka johtaa siihen, että joudutaan ostetaan yrityksiltä samat palvelut 4,2 milj.€.lla

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Tuntuu pahalta, kun en saa olla enää mukana Hellin toiminnassa järjestämässä säästöjä. Myönnän lautakunnan olleen nukkelautakunnan ja vähäisiä meidän molempien panokset olivat todellisten osaajien rinnalla. Valitettavasti kunnat eivät osanneet pitää osaajista kiinni.
Kuntasäästöt voisivat nyt olla miljoonaluokkaa niin kuin alkuun luvattiin.

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Mielipiteeni noista säästöistä on sarkasmia. Sanon sen siltä varalta, jos joku osaaja sattuu kommenttini lukemaan.