sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Kiukuttelu ei auta

Tohmajärven kunnanhallituksen huomisen kokouksen esityslistalla on Kuntaliiton jäsenmaksua koskeva kohta. Siinä on mahdollisuus puolittaa tai kieltäytyä kuntaliiton jäsenmaksusta. Esitys listalle lienee tullut kunnanjohtajalta. Luottamushenkilöiden kaskuudessa en moista asiaa ole havainnut käsitellyn.
Kysymys lienee kunnanjohtajan henkilökohtaisesta kiukuttelusta, joka pohjautunee puoluepoliittisiin näkökohtiin. Mielestäni Tohmajärveläisen kaltaisen kunnalla ei ole varaa kiukutteluun.
Pidin jo kansanedustajien kuntakartan repimistä ala-arvoisena toimintana vakavassa asiassa, joka koskee koko kansaa, ei yksin jotain puoluetta.
*******
Kiukuttelun sijasta toivoisi kunnanjohtajan keskittyvän esim. valtuutettujen aloitteiden valmisteluun ja tuontiin hallituksen ja valtuuston käsittelyyn. Niissäkin sattuu olemaan asian tynkää.
Esimerkiksi huonosta kunnanjohtajan toimista voi pitää demareiden jättämää valtuutetun aloitetta Hellin Yhteistoimintasopimuksen muuttamisesta. Aloite jätettiin 26.10.2010. Hallituksen päätökseen se ehti vasta 30.1.2012.
Sanomattakin on selvää kysymyksessä olevan tahallisen tai kyvyttömyydestä johtuva viivyttely. Asiat olivat "käsittelyn" aikana täysin vanhentuneet. Demokratian toteutumisesta ei tämmöinen käsittely nopeus kerro muuta kuin halveksuntaa demokratiaa kohtaan.
******
On mielenkiintoista nähdä miten käy Keskustapuolueen jättämän valtuutetun aloitteen. Siinä esitettiin eroa Helli-liikelaitoksesta vuoden 2013 alusta. Toistaiseksi aloite ei ole ehtinyt hallituksen käsittelyyn. Halutaanko tämäkin aloite unohtaa ja ajaa samaan aikaan asioita, jotka ovat päin vastaisia aloitteelle.
Asioiden käsittelyä voi kunnanjohtaja johtaa paljon haluamallaan tavalla. Kunhan se noudattaa kuntalakia ja hyvää hallintotapaa. Tahallinen viivyttely ei ole kumpaakaan edellä mainuista.
Päävastuu kunnahallituksen toimista on kuitenkin hallituksen puheenjohtajalla. Tohanjärvellä hallituksen puheenjohtaja on Leena Väistö. Hän ottaa tai jättää ottamatta esityslistalle asioita. Hänenkin on huomioitava kuntalaki ja hyvä hallintotapa. Lisäksi hän on vastuussa kunnanajohtajan toimista juuri edellä mainituissa asioissa.
Jos kunnanjohtaja ja hallituksen puheenjohtajan toimissa on arvostelun aihetta, siihen voivat puuttua valtuutetut. Tämä on syytä pitää muistissa.

Ei kommentteja: