maanantai 5. maaliskuuta 2012

Aurinko paistaa, rakennukset homehtuvat

Kiteen terveyskeskuksessa henkilökunta oirehtii homeesta. Uudet rakennukset pitäisi rakentaa. Milloin, siitä ei ole tietoa.
Näppärästi virkahenkilöt (pitäisi kai kirjoittaa virkanaiset. Virkamiehiähän ei juuri Kiteen korkeimmassa virka- ja luottamushenkilö porukassa enää olekaan) hometalojen olemassa olon näyttävät kääntävän markkinaoikeuden syyksi.
Tältä pallilta katsoen uskon homeen kehittyneen ennen markkinaoikeuden päätöksiä. Sopisiko homeeseen paremmin syyksi asioiden huono hoito ja kyvyttömyys laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Suomen korkein veroaste ja sen siellä edelleen pysyttäminen taannee rahoituksen uudelle terveyskeskukselle.
Kesälahti on huomannut kiteeläisten tukalan tilanteen ja ovat osoittaneet auttavan kätensä siirtäessään verotulonsa Kiteen kaupungin varmoihin käsiin.
******
Tohmajärvelläkin ollaan huolissaan terveyskeskuksesta, mutta toisista syistä. Vuodeosastolla on juuri saneeratut tilat. Kiteeläisjohtoinen Helli-liikelaitos päätti säästää sairassijoista ja määräsi neljä sairassijaa pidettäväksi tyhjänä.
Homevapaata Tohmajärven terveyskeskuksen vuodepaikkoja käytetään myös kiteeläisten kuntoutukseen. Noin niinkuin malliksi loistavasta yhteistoiminnasta naapurikuntien kesken.
No, tästä yhteistyöstä johtuen tohmajärveläisten sakkopäivät keskussairaalassa ovat kasvaneet ylivoimaisesti suuremmiksi.
Helli-liikelaitos on sanonut myös Risteessä olevan vanhainkodin (nykynimeä en edes tiedä) vuokrasuhteen irti. Hometta ei rakennuksessa tiettävästi ole havaittu.
Minne vanhukset siirretään? Sitä ei ole yksilöity. Onko suunta Kitee ja siellä Mehiläisen hoitokoti. Jos ei vielä niin tulevaisuudessa se lienee tosiasia. Sitä enteilee Hellin tekemät sopimukset.
*******
Kitee ja Hellin hallinto näyttää pitävän varmana, että Keski-Karjalaan muodostetaan yksi kunta. Se ehkä toteutuisikin, jos hallituksen ensimmäinen ja tärkein ehto toteutuisi. Kunta pitäisi muodostaa vahvan kuntakeskuksen ympärille, jolla on talous ja rakenteet kunnossa. Lukija voi arvioida täyttääkö Kitee tämän ehdon.
Helli on haparoinut toiminnassaan koko olemassa olonsa ajan. Kustannukset ovat nousseet jatkuvasti. Luvattuja säästöjä ei kukaan enää muista. Hellin talouden hoidosta ei taida saada selvää kukaan.
Tilit ja Tilikkeet ovat kuukausi määrin myöhässä sovituista. Se taas vaikuttaa suoraan kuntien tilinpäätöksiin. Se tietää lykkäysten pyyntöä ja uusia kokouksia.
Kunnat ovat hätäpäissään ryhtyneet vaihtamaan hallintoelimiin henkilöitä. Samat ihmiset siellä kuitenkin istuvat. Vain istumajärjestys on voinut muuttua.
Virkamiehet ja virkanaiset istuvat kuin tatit jakkaroillaan. Ellei heitä saada palleiltaan kykyjään vastaaviin tehtäviin olisi heitä kuntalaisten ohjeistettava tavallista kovemmalla kädellä.
Laillisessa Suomessa ja kuntakentässä se onnistuu toistaiseksi vain valtuutettujen kautta. Tavallinen kuntalainen on nykyiseen elämän menoon syyllinen vaalien kautta. Jos korjaamista halutaan. Se onnistuu vain tulevissa kuntavaaleissa.
Ja sitten pulinat pois.

2 kommenttia:

Johora kirjoitti...

Eikö siitä HELLIKKEESTÄ ole vieläkään päästy eroon? Vielälö on tohhmajärveläisissä virka- ja luottamusmiehissä sellaisia jäpikäntumpeloita, jotka eivät vieläkään. usko, että ei se hellimällä parane.

Harmi että meinaa mennä naapurin terveyskeskus kiinni ennenkuin uutta ruvetaan rakentamaan.

Tässä olisi tohmajärveläisillä hyvä paikka näyttää yhteistyökykyisyyttä ja esittää että kiteeläisten terveyspalvelut siirrettäisiim meille. Meillähän on todella hyvä ja palveleva terveyskeskus, sen olen todennut viimeksi tänä aamuna.
Ja jos tulisi ahdasta, pianhan siihen lisäsiipeä pykättäisiin. Lisäksi kiteeläiset ovat tunnetusti tottunee maksamaan veronsa, joten sekin puoli olisi reilassa.
Johora

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Jos ei virka- ja luottamushenkilöt ryhdy asian tilan korjaamiseen, on kuntalaisten sanottava painava sanansa. Sen voi tehdä 15.3.2012 illalla Maiju Lassilan salissa järjestettävässä kuntalaistapahtumassa. Se on kuntalaisille järjestetty kuulemistilaisuus. Älkää antako virkamiesten ja luottamushenkilöiden puhua teitä pyörryksiin.