tiistai 6. lokakuuta 2009

Tietoa vastaanko tapellaan?

Jos herrojen tiet ovat tuntemattomia niin samaa voi sanoa joidenkin luottamushenkilöiden aivoituksista. Paras heistä yrittää käännyttää meikäläistä mielipiteensä taakse. Viimeksi Karjalaisen mielipidepalstalla tilaajajohtajan valinta-asiassa. Pitänee panna tähänkin muutama sana samasta asiasta.
******
En ole yhdenkään hakijan puolesta enkä vastaan.
Hakumenettelyä pidän epäonnistuneena vaihtuvine sisäisine ja ulkoisine hakijoineen.
Menettelyllä selvästi ohjataan asiankulkua tiettyyn suuntaan.
Mielipiteitä hakijoista voidaan tiedustella vaikka pylväsilmoitukilla. Niiden vaikutus vastuulliseen päätöksentekoon ei saa olla merkittävä.
Tilaajajohtajan valitsee kunnanhallitus. Sillä on vastuu, että kaikki se tieto, joka hakijoista päätökseen tarvitaan tulee olla jokaisella päätökseen osallistuvalla hallituksen jäsenellä. Tässä on asian ydin.
Nyt tiedon saanti äänestettiin hallituksessa nurin, mikä on täysin käsittämätön asia. Päätöksellään hallituksen enemmistö hyväksyi kannan, etteivät halua tietoa paikan hakijoista.
Hallituksen innokkain tiedonsaannin vastustaja käy kamppailua yleisön osastossa itseään vastaan. Sitähän se tarkoittaa kun tiedon tarve hänen kohdaltaan on näköjään nolla. Tällainenkin on mahdollista demokratiassa. Äänestäjät ovat tämän hyväksyneet.
*****
Tilaajajohtaja on korkeassa asemassa oleva virkamies. Tällainen perinteisesti on kuulunut kunnanvaltuuston valitsemiin virkoihin. Hellin tullessa menettelyä rullattiin alaspäin ja vastuuta valinnasta siirrettiin tarkoitushakuisesti johtosääntöä vailla olevalle seutuvaliokunnalle. Valitettavasti.
Kunnanvaltuusto tuskin olisi ollut helposti manipuloitavissa. Ainakin keskustelua olisi kahlinnut lehdistön paikalla olo.
Miksi piti rakentaa turhaa tilaajajohtajan valinnasta ala-arvoinen näytös? Lopputulos olisi hyvässäkin päätösmenettelyssä ollut lopputulokseltaan sama. Onko niin, että kunnanjohtaja Olli Riikoselta puuttuu maltti johtaa asioita byrokratian kiemuroita noudattaen. Vai onko hän vain taipumaton kuulemaan niitä, jotka eivät ole hänen kanssaan samaa mieltä? Joku voisi Suomenkieltä käyttäen sanoa häntä itsepäiseksi. Tiedä häntä.

Ei kommentteja: