keskiviikko 28. lokakuuta 2009

260 allekirjoittaneelle tyly vastaus

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, Hyvät valtuutetut

SDP:n valtuustoryhmän puheenvuoro

SDP:n valtuustoryhmä 25.10.2009 pitämässään kokouksessa on käsitellyt kuntalaisen nyt valtuustokäsittelyssä olevaa aloitetta laajasti ja toteaa siitä mm. seuraavaa.

SDP:n valtuustoryhmä antaa 260 allekirjoittamalle aloitteelle suuren painoarvon.

Valtuuston on vastattava aloitteessa esitettyihin asiakohtiin ja kysymyksiin selkeän yksiselitteisesti.

Aloite on osoitettu koko valtuustolle. Ei yksin jollekin valtuustoryhmälle. Olisi aloitteen allekirjoittajien aliarvioimista, jos aloite sivuutettaisiin valtuustossa ohimennen ilman riittävää keskustelua ja käsittelyä esim. äänestäen.

SDP:n valtuustoryhmä näkee aloitteen käsittelyn tähän mennessä vajavaisena. Tämä näkyy erityisesti kunnanhallituksen valmistelussa ja käsittelyssä. Kunnanhallituksen puheenjohtajan selonteossa keskitytään päätöstenteon kuvaukseen kuntaorganisaatiossa. Sitä aloitteessa ei kysytä.

Kuntalaisen aloitteessa kysytään kunnanjohtaja Olli Riikosen toimista ja ratkaisuista päätösehdotuksia tehdessään. Ovatko ne ja mahdolliset hänen muut toimensa olleet kuntalaisten tahdon ja etujen mukaisia.

Puheenjohtajan selonteossa todetaan valtuuston tehtäväksi arvioida kunnanjohtajan luottamusta.

Kuitenkin selonteossa tosin äänestyksen jälkeen, hallitus ilmoittaa kunnanjohtaja Olli Riikosen nauttivan hallituksen luottamusta ja esittää kuntalaisen aloitteen loppuun käsitellyksi.

Aloitteen sisältö ja tarkoitus sekä kunnanhallituksen puheenjohtajan selonteko ovat ristiriidassa keskenään. Erityisesti siltä osin kun selonteolla sivuutetaan kunnanvaltuuston vapaa keskustelu, selvitysoikeus ja päätöksenteko kuntalaisen aloitteeseen.

Voi perustellusti kysyä mihin kuntalain pykälään tai yleisesti hyväksyttyyn menettelyyn perustaa hallituksen puheenjohtajan selontekonsa sisällön?

On merkille pantavaa, että valtuustoon tuodulta kuntalaisen aloitteen käsittelyltä puuttuu hallituksen päätösesitys.

Edellä esitetyillä perusteilla SDP:n valtuustoryhmä tekee esityksen. Sen voi nimetä valtuutetun aloitteeksi tai vastaesitykseksi.

SDP:n valtuustoryhmä esittää, että kuntalaisen aloitteen jatkokäsittelyä varten perustetaan kuntalain 22 §:n mukainen Tilapäinen valiokunta.

SDP:n ryhmä tähdentää 22 §:n viimeistä lausetta.

Valiokunta voidaan asettaa myös lausunnon antamista tai hallinnon tarkistamista varten.

Tohmajärvellä 28 p:nä lokakuuta 2009.

Ei kommentteja: