perjantai 23. lokakuuta 2009

Eilisen kuulumiset

Olin eilen Kiteelle järjestetyssä yhteispalaverissa. Kokoonkutsujana oli Helli ja osanottajat olivat tilaajalautakunnasta, Hellin johtokunnasta, kunnista ja helliläisiä.
Alustajina toimivat konsultit Olli Tolkki ja Eero Väistö. Viimemainittu edusti Kuntamaisema OY:tä, joka on perustettu 2008 jatkamaan Sitran Terveyshuollon ohjelmaa Maisema-hankeissa aloittamaa työtä.
Kuntamaisema Oy:n perustajina ilmoitetaan Cooglessa Sitra, Raision kaupunki ja Nordic Healthcare Group Oy.
Tällä porukalla mentiin kuusituntia. Seuraavassa henkiökohtaisia havaintoja tapahtumasta. Lyhyesti nekin.
*****
Olen aikaisemmin vain vieripöydästä kuullut kuntamaisemasta. Nyt tiedän, että se on konsulttivirma. Mitä se vaikuttaa Hellin toimintaan Eero Väistön esityksen jälkeen on myöhemmin nähtävissä.
Hellin ylinjohto tuntui saavan siitä paljonkin irti. Ainakin sen aisti heidän puheistaan. Itse aion taputtaa vasta sitten, kun näen käytännön tulokset.
*******
Kuntamaisema, olkoon se tässä yhteydessä luennon sisällön nimi, on numeraalinen seurantaohjelma kuluista. Voi olla, että sillä voidaan hyvinkin seurata missä rahat liikkuvat. Hyvä niin. Palvelujen tuottamiseen ja niiden saatavuuteen ei numeroita seuraamalla vaikuteta paljoakaan.
Kuntamaisemaa ei päästä rakentamaan, ellei tulot ja menot ole ajallisesti käytettävissä. Siinä on "maisemoimista" meille alkuun.
*******
Mielenkiintoisin osa "seminaarista" taisi sittenkin osua keskusteluun. Siinä koetettiin selvittää tilaaja/tuottaja työjakoa. Oli monenlaista mieltä ja miestä, jos kohta naistakin. Nähdäkseni selvitettävää jäi seuraavaankin seminaariin.
Hellin, tilaajalautakunnan ja peruskuntien tehtäväjako nähtiin ongelmalliseksi. Sitä sekoittaa vielä yhteistoimintasopimus, peruspalveluohjelma ja kuntalakikin. Yleinen mielipide näytti olevan, että asia tulee saattaa kuntoon muuttamalla "paragraaffeja."
******
Joku rohkea oli sitä mieltä, että näillä "eväillä" voidaan jatkaa. Sanoi takamuksensa kestävän. Miten lie kun tosiasiat tulevat esiin. Ryhmässä on helppo olla. Sieltä ei yksi ihminen helpolla erotu vastuuseen.
******
Kuntamaisema taulukosta näkyi, että Tohmajärven perhepäivähoito ja esiopetus olivat poikkeuksellisen edulliset vertailussa muihin kuntiin nähden. Alustaja oli merkinnyt sen kohdalle kaksi sanaa: On selvitettävä. Kevensin tähän väliin, että toivottavasti löydätte virheen. Olisihan se kumma, jos tässä porukassa nähtäisiin jokin asia olevan hyvin Tohmajärvellä.
******
Paikalla olleet Hellin johtokunnan jäsenet olivat tyytyväisiä itseensä ja työilmapiiriin johtokunnan kokouksissa. Sama tyytyväisyys kun välittyisi helliläisille yleensä ja kuntalaisille erityisesti. Työjaosta lautakunnan ja heidän välillään en huomannut heidän ottavan kantaa mihinkään suuntaan. Heillä näyttää kaikki olevan hyvin.
******
Joissain puheenvuoroissa mainittiin negatiivisesta näkökulmasta. Mitä negatiivista puhuja tarkoitti, en saanut selvää. Ilmeisesti Hellissä ja osassa tilaajalautakuntaa koetaan kritiikki, rakentavakin, negatiiviseksi asiaksi.
Näyttää siltä, ettei sotesta ja Hellistä saisi sanoa mitään. Korkeintaa kiittää ja ylistää kuin eräissä kirkollisissa tapahtumissa. Eikö nähdä sellaisen olevan mennyttä aikaa.
Onneksi alustajat tukivat kritiikin esittäjiä. Kritiikki on jopa kannustavaa toiminnalle. Hyssyttely tai hiljaisuus ei vie asioita tehokkaasti parempaan suuntaan.
Kritiikki silloin kun se esitetään omalla nimellä on sitä avoinmuutta, jota Hellissäkin hoetaan. Kritiikin estäjät ovat ilmeisestikin heikolla itsetunnolla varustettuja yksilöitä. jotka seisovat tukevasti pystyssä nimettöminä ryhmänsä keskellä.
*****
Joku kysyi selvän kysymyksen. Mitä ja kenellä on Airi Turusta vastaan. Suoraan kysymykseen on helppo vastata. Vastasin jotensakin seuraavasti.
En tiedä onko kenelläkään. Minä en ole ainakaan sellaista huomannut. Airi Turunen on toiminut ja toimii Hellin johtajana niillä valmiuksilla ja taidoilla jotka hänellä on. Suomessa toimitaan perinteisesti yhteiskunnassa, jossa annetaan poikkeuksellisen paljon arvoa ammattiosaamiselle. Ammatttiosaamista omalta alaltaan tarvitaan ja kunnioitetaan onpa henkilö suutari, autonasentaja, nokikolari tai sitten lääkäri. Kuka meistä veisi autonsa korjattavaksi ei ammattihenkilölle.
Hellissä lääkäreiden ammattiosaaminen hallinnossa on järjestelmällisesti syrjäytetty. Niin kauan kuin tällainen asiantila jatkuu, katson, että Hellin johtajana Airi Turunen ei täytä tätä puutetta, eikä terveyden ja sairaanhoitoa ole tarpeellisessa määrin huomioitu Hellin piirissä.
Vika tuskin on Airi Turusen. Hellin johtajana hänen tulisi asiaan kiinnittää huomiota ja pyrkiä korjaamaan asia. Kenelläkään tuskin on syytä mennä ketään moittimaan toista huomommaksi henkilönä. Sekin tulisi toki kestää. Joskus toinen voi olla parempi toista. Airia nyt ei ole kuitenkaan verrattu kehenkään.
Turha herkkä hipiäisyys voisi olla vähemmän esissä myös ns. paremmissa piireissä.
Hyviä pöhiä. Kirjuutus vikeät voipi korjaatta ite kukin.

Ei kommentteja: