lauantai 3. lokakuuta 2009

Tätä tarkoitti Olli Tolkki alustuksessaan

Kuntien on selvitettävä suhteensa tilaajaan ja tuottajaan. Näin sanoi Nordic Healthcare Group:tin Olli Tolkki alustuksessaan 30.9.2009 seminaarissa Tohmajärvellä.
Otetaanpa esimerkiksi huomenna Tohmajärven kunnanhallituksessa tehtävä päätös, jossa valitaan Tohmajärven itsenäisen kunnan virkoihin kuuluva tilaajajohtajan virka.
Tiedot seuraavaan on saatu hallituksen kokouksen esityslistasta.
Ehdotuksen valittavasta tekee laajennettu seutuvaliokunta = Keski-Karjalan kunnanjohtajat. Tehtävän heille on määritellyt Tohmajärven kunnan sosiaali- ja terveyslautakunnan johtosääntö.
Haastatteluryhmän valinnasta, kuka sen on tehnyt ei sanota mitään. Ilmeisesti sen on valinnut seutuvaliokunta.
Haastattelutyöryhmään kuuluu 14 henkilöä, joista vain yksi on Tohmajärven kunnanhallituksen jäsen. Liekö hänkään osallistunut haastatteluun.
Olli Riikonen on tehnyt haastattelukysymykset. Siis tulevalle omalle alaiselleen.
Näillä eväillä Tohmajärven kunnanhallituksen pitäisi esittelijän kunnanjohtaja Olli Riikosen päätösehdotuksesta valita uusi tilaajajohtaja. Varsinkin, kun hakupapereita eivät hallituksen jäsenet ole päässeet tutkailemaan enempää kuin edes kuulemaan haastateltavia.
*******
Omituista menettelytavan muutosta esittää työryhmä. ( Ketä sitten lienevätkään) Alkuaan heille ja kunnanjohtaja Riikoselle oli tärkeää, että hakumenettely oli sisäinen. Siitä jopa hallituksessa äänestettiin.
Nyt työryhmä päätösehdotuksen perusteluissa esittää, että ellei Päivi Hakulinen ota tehtävää vastaan virka pannaan ulkoiseen hakuun.
Kuka "työryhmälle" on antanut tällaisen vallan puuttua itsenäisen kunnan virkojen täyttötapaan?
Lause tarkoittaa myös, ettei nyt hakeneista kukan muu täytä virkaan vaadittavia kriteereitä. Kun tunnen hakeneista ainakin yhden, tuntuu menettely syrjinnältä.
******
On valitettavaa, että sekava ja hallintokoneisto antaa niille, jotka haluavat sekavuutta käyttää hyväkseen ajaa läpi päätöksiä, jotka eivät kestä tarkastelua kuntalain ja demokradia käsitteen pohjalta.
Harmillista on myös se, että sotku jättää varjon hakuun osallistuneiden ja ennen kaikkea virkaan valittavan osalta. Heillä ei ole osaa eikä arpaa asioiden juoksutukseen.
Surullinen voi olla myös hampaattomasta kunnanhallituksen asemasta. Heillä ei näytä olevan juurikaan mahdollisuutta toimia heille annetun vallan mukaan. Äänestykset hallituksessa osoittavat tässäkin asiassa, että Olli Tolkki oli oikeassa alustuksessaan.
*******
Kunnanjohtaja Olli Riikonen on osoittanut vilkasliikkeytensä tilaajajohtajan valinnassa. Samaa liikettä hän on osoittanut monessa muussakin hommassa. Viimeksi mahlahalliasiassa.
Nyt Olli Riikonen pyytää kunnanhallitukselta mahdollisuutta päästä 15 päivän palkattomalle työlomalle. Töitä ei kai ole riittävästi kunnanjohtajahommeleissa. Kunnanjohtaja oli aikaisemminkin hoitamassa sivuhommanaan syrjäseutujen liikenneasioita. Oikein ministeriötasolla. Poissa olot eivät ole vaikuttaneet kunta-asioiden hoitoon. Ei tosin syrjäkulmien kyytiasioihinkaan.

1 kommentti:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

kunnanhallitus myöntää varmaan lomanpätkän - sitähän voi käyttää monenlaiseen, esimerkiksi uusien virkojen hakemiseen...