tiistai 13. lokakuuta 2009

Aikaa tärväytyy kuunnellessakin

Otsikko on terveiset Keski-Karjalan keskustalaisille puheenjohtajille, jotka taannoin kiinnittivät huomiota sosiaali- ja terveyslautakunnan kokousten ajankäyttöön.
Eilinen kuuntelu alkoi klo 13,30 ja päättyi klo 18,25. Hyvin se kestettiin. Mitä mieltä lienevät puheenjohtajat. Odotellaan yleisönosastokirjoituksia.
*******
En tässä ryhdy tekemään kokousselostusta. Jotain yleistä voisi kaiketi sanoa eilisestäkin kokouksesta.
Kyllä se niin vain näyttää olevan, että hätäisesti rakennettu Hellin hallintohärveli aiheuttaa toistuvasti ongelmia käytännön toimintaan. Ei näytetä tietävän mikä asia kuuluu tilaajalautakunnalle, mikä Hellille ja mitkä asiat ovat itsenäisten kuntien päätettävänä.
Oman turhan sotkunsa aiheuttaa seutusopimus. Seutuvaltuuston asema ja erityisesti omaa elämäänsä ohjaava seutuvaliokunta on enemmän kuin kapula demokraattisen toiminnan rattaassa.
Ellei selkiytymistä aleta saada valta- ja vastuusuhteisiin riittää Hellillä ongelmia. Turha papperin pyöritys ei ole kuntalaisia palvelevaa toimintaa. Vaikka pyörittäjällä olisi millainen titteli ja miten korkea palkka hyvänsä.
*******
Kokoustauolla kysäisin Hellin johtaja Airi Turuselta lääkäri tilanteesta. Lyhyt ja selvä vastaus; ei yhtään hakijaa. Jatkoin; entä nyt? Mikä edessä? Ei tietoa, vastattiin.
Kerroin olleeni useammankin lääkärin kanssa puheissa Keski-Karjalan tilanteesta. Minulle on kerrottu, ettei kysymys ole rahasta. On sanottu huonoista työolosuhteista ja suuresta vastuusta. Loppu on ollut epämääräistä väistelyä, josta kotipsykologialla olen päätellyt lopulliseen syyhyn olevan muutakin kuin julkisuuteen annettu.
Kysyin eikö sitä rahaa, jota nyt käytetään ostolääkäreihin voisi käyttää virkalääkäreiden "houkutteluun". Tarjottaisiin parempia joustavia työaikoja. Soviteltaisiin ja otettaisiin käyttöön toimintatapoja, jotka poistaisivat niitä esteitä, joita lääkärit sanovat olevan Hellissä. Hellin johtaja Airi Turunen ei sanonut lähtevänsä tälle tielle. No, se riitti minulle. Oli oikeastaan vastaus syyhyn, miksi virkalääkäteitä Keski-Karjalaan ei saada.
*******
Haukiputaalla eilen osa kunnanvaltuutetuista marssi ulos valtuuston kokouksesta. Syy oli tapa, jolla ajettiin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen elinkaarimallia. Eli sitä samaa, joka on meillä käytössä.
Lukijahan tietää, että elinkaaressa kaikki palvelut on ajettu yhden hallinnon alle. Yleensä tämä tietää myös sitä, että yhden ihmisen hallintaan.
Lääkäri Martti Tolvanen sanoi lähtönsä syyksi, ettei hän kannata elinkaari mallia. Onko muidenkin lääkäreiden vieroksuntaan Helliä kohtaan syy elinkaarimalli? Tässähän ei ole annettu lääkäreille päättävissä elimissä juuri sijaa. No, paikalla saavat olla ja puhua, jos lupa annetaan. Kuuleminen on jo sitten kokonaan toinen juttu ja päättäminen siitäkin eteenpäin.
Kehoittaisin arvon kunnanjohtajia ja luottamushenkilöitä miettimään mitä ovat päätöksillään aikaan saaneet. Mutta ennen kaikkea sitä, miten nykytilanteesta päästään selville vesille. Pallo on heillä.

1 kommentti:

Matti Kosonen kirjoitti...

Oletkos sinäkin Veijo kampeutumassa siihen samaan kuoroon kepu puheenjohtajien kanssa, jotta til.lautakunnan pj ei ole tehtäviensä tasalla?