keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Lyhyesti ilman aikojaan

Helsingissä on tarkoitus sulkea vuodeosastoja. Noin tuhatviisisataa vanhusta odottaa muutto tuntemattomaan. Kukaan ei tunnu tietävän minne. Vuodeosastot lakkautetaan vuoden vaihteessa.
Vanhukset makaavat vuoteissaan avuttomina. Eivät pysty olemaan pystyssä, eivät tietenkään liikkumaan ja hoitamaan päivittäisiä tarpeitaan.
Apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkonen ei myöskään tiedä mihin vanhukset sijoitetaan. Hän sanoo, että päätökset on tehty ja vuodeosastot lakkautetaan. Vuodeosastoilla hoidetaan vain sairaita vanhuksia. Kuka erottaa liikuntakyvyttömästä sairaan liikuntakyvyttömän? Paula Kokkonen tuskin kuitenkaan.
Kylmää kyytiä Helsingissä. Tieto on poimittu telkkkarista. Järkyttävää kuvamateriaalia.
******
Samaa voi kysyä kohta meiltä Helliläisiltä. Vapaaehtoisia valitsijoita tuskin löytyy ainakaan virkamieskunnan piiristä. Eikä luottamushenkilöistäkään, jotka ovat jakamassa vuodeosastojen "makaajia" terveisiin ja sairaisiin hyväksyessään tulevan järjestelmän käyttöönoton.
Valinta jäänee lääkäreille, muutahan tehtävää tälle ammattikunnalle ei Helli-järjestelmässä ole juurikaan annettu. Epäilen, että vuodeosastot eivät tyhjene meilläkään. Ei raamatullisia ihmetekoja niin vain synny Keski-Karjalassakaan. Ei edes seutuvaliokunnassa.
******
Tilaajalautakunta lähetti yksimielisen luonnoksen peruspalveluohjelmasta kuntiin käsiteltäväksi ja päätettäväksi.
Yksimielisen siksi, että se on myös yhdentekevä. Sanoin sen myös lautakunnan kokouksessa. Mitä hyödyttää tehdä paperi, joka ei voi toteutua. Edes talouden osalta. Talous on vain numeroita. Luulisi se saatava kuntoon ensin. Sitten on mahdollisuus yrittää sovittaa toimintoja käytäntöön.
Kunnilla on edelleen suvereeni oikeus päättää terveys- ja sosiaalipalveluista. Sen laajuuden takaa yhteistoimintasopimus. Ei palveluja voi mennä muuttelemaan ohi yhteistoimintasopimuksen. Ei Helli eikä tilaajalautakunta.
Yhteistoimintasopimuksessa on sovittu, että peruspalvelut säilyvät nykyisissä kuntakeskuksissa. Sanonta on epäselvä, mitä sillä tarkoitetaan. Nyt kuntien valtuutettujen tulee päättää selvästi mitä peruspalvelut ovat. Kuuluuko peruspalveluihin paikalliset vuodeosastot ja mitä saman tasoisia palveluja tuotetaan kuntakeskuksissa vanhuksille.
Vastuu näin syvää luotaavasta palvelumuutoksesta ei kuulu Hellille eikä tilaajalautakunnalle. Vastuu on valtuutetuilla. Tehkööt he päätöksen. Sen pohjalta on sitten selvä toimia.
Peruspalveluohjelmaa rustattaessa on muistettava, että se on alisteinen seutusopimukselle. Ei ole syytä lisää rakentaa hallintohimmeliä. Entisestäkin selviämisessä on työtä.
Palaan keskusteluun herätettyyn seutusopimukseen myöhemmin. Siinä riittää kirjoitettavaa ja puhuttavaakin.

Ei kommentteja: