keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Missä niitä ristiriitoja oikein on.

Ensin niistä vouhottivat paikallislehdessä keskustan johtavat luottamushenkilöt. Tämän päivän Karjalaisessa ristiriidoista on huolissaan Helli-liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Vesa Korpelainen. Kukaan edellä mainituista ei kerro mitä ristiriitoja on, missä ja ketkä riitelevät. Ilman asiaa ja henkilöitä ristiriidoista puhuminen on huitaisi tyhjään.
******
Vesa Korpelainen sanoo Karjalaisessa. Sanatarkka lainaus. "On tullut tunne, että jotkut heittävät tarkoituksella kapuloita rattaisiin."
Siis huitaisu tyhjyyteen. Kysynkin, kuka heittää kapuloita rattaisiin ja mistä asioista. Vai onko niin, ettei johtokunnan puheenjohtaja siedä edes kuntalaisille oikeutta osalistua keskusteluun.
Helli on itsenäinen palvelun tuottaja ja sen toimintaan nykyisellä hallintomallilla ei ulkopuolisilla ole sanan sijaa. Tämän pitäisi tietää ainakin Hellin johto.
******
Kritiikkiä parlamenttarismin kaventumisesta ei Korpelainen hyväksy alkuunkaan. Olisi ihme jos hyväksyisi nykyistä tehtäväänsä hoitaessa. Sehän olisi kuin ampuisi omaan nilkaansa. Parlamenttarismin vajeesta olen kirjoittanut Karjalaisen nettimielipiteisiin. Joten se jääköön tässä.
******
Sitten mielestäni tärkeimpään asiaan. Johtokunnan puheenjohtaja Vesa Korpelainen sanoo lehtijutussa, että tilaajalautakunnan ja johtokunnan roolit ovat selvät. Tosin hän seuraavassa lauseessa sanoo, että niitä hiotaan tässä kuussa.
Hän antaa kiitosta oman johtokuntansa toiminnalle ja sanoo, että johtokunta on asiantunteva ja keskusteleva. Johtokunnassa on kokemusta ja näkemystä.
Ei tullut osumaa omaan jalkaan tässäkään arviossa.
******
Konsulttien suusta Helli-seminaareissa olen kuullut seuraavaa. Tilaaja/tuottaja työnjakoa on selvitettävä. Nykyisellään ei voida jatkaa.
Johtokunnan jäsenten tulisi olla terveys- ja vanhushuollon asiantuntijoita tai henkilöitä, joilla on pitkä kokemus kyseiseltä ammattialalta.
Konsultit, jotka on palkattu Hellin toimintaa ohjaamaan oikeille raiteille sanovat myös yksiselitteisesti, että kuntien ja Hellin välinen päätöksenteko on selkiytettävä epäselvien tilanteiden syntymisen estämiseksi päätöksenteossa.
******
Edellä oleva lause tarkoittaa minulle, että Helli menee liian pitkälle itsenäisen kunnan päätöksen tekoon, jos puuttuu esim. kunnan investointeihin tai rakennustoimintaan yleensä. Näin on käynyt Kesälahdella Aurinkorinteen saneerausasiassa.
Kyllä kunta saa rakentaa miten hyvän pytingin hyvänsä vanhuksilleen. Valitettavasti Hellille on kirjattu suvereeni oikeus päättää vuokrata tai ei rakennuksia käyttöön. Juttu nyt kuitenkin on lopulta kuntalaisten käsissä. Semmoinen johtokunta lukee loppulausetta itselleen, jos aikoo sivuuttaa kuntalaisten tarpeet.
******
Niin kuka niitä kapuloita heittää Hellin rattaisiin? Ja missä ovat ne alinomaan hoetut ristiriidat? Helli on toistaiseksi, eikä sen loppua näy. Sen kanssa eletään. Palvelut ovat pysyneet hyvällä tasolla. Henkilökuntaa siitä on kiittäminen.
Jos tämä juttu on ristiitoja ruokkiva niin olen pahoillani. Yritän palvella kuntalaisia kirjoittamalla. Mielipiteitäni olen valmis puolustamaan asia pohjalta. En juupaseipäs keskustelulla. Niin, kirjoitukset jatkuvat. Ainakin toistaiseksi. Kirjoitusvirheitä en kuitenkaan korjaile. Ne saa jutun piristeeksi.

1 kommentti:

Matti Kosonen kirjoitti...

Kysyt Veijo "Missä niitä ristiriitoja oikein on."? Minulle ei tule muita ristiriitoja mieleen kuin kepu puheenjohtajien antama ryöpytys tilaajalautakunnalle ja Vesa Korpelaisen synnyttämä ristiriita Hellin Ja Kesälahden kunnan välillä.