perjantai 16. toukokuuta 2008

VETOOMUS, JULKILAUSUMA, MIELIPIDE

Minulla on silloin tällöin ollut mielipide-eroja lehdistön kanssa. Joitain kirjoituksiani on pyritty "korjaamaan" ja muutamat ovat korjauskelvottomina jätetty julkaisematta. Onneksi on nyt tämä blogi. Saa kirjoittaa mitä lystää ja vastatakin jos joku kyselee perästä.
Lehdistöllä on valtaa. Se tiedetään. Lehden sisällöstä vastaa päätoimittaja. Mitä ja millaisia juttuja lehti julkaisee. Päätoimittajan valitsee lehden omistaja. Se siitä päätoimittajan vallasta.
* * *
Karjalainen järjesti kyselyn päättäjille. Mitä mieltä päättäjät ovat netti, suoralinja ja tekstiviesteistä. Kyselyyn oli vastannut 27 henkilöä.
En pui enempää kyselyä. Se on julkaistu tämän päivän Karjalaisessa. Yleisesti vastauksista voi päätellä, että julkisuus olisi hyvä. Samoin jutut, jos niissä olisi allekirjoitukset. Hurskasteluakin vastauksista voi aistia. Malliin; käyn harvoin netissä.
* * *
Sitten Karjalaisen linja omaan suoraanlinjaansa.
Tarjosin suoralle linjalle julkaistavaksi yllä olevaa Avointa kirjettä. Sain ystävällisen vastauksen nopeasti palstan vastaavalta toimittajalta. Se oli lyhyt ja ytimekäs; emme julkaise vetoomuksia tai julkilausumia. Toivottavasti lehti on tarkka linjassaan. Ainakin tulevaisuudessa. Mennyt linja on lipsunut silloin tällöin kun on ollut tarvetta.
Sitä tässä ihmettelen, mikä ero on mielipidekirjoituksen ja tarjotun avoimen kirjeen välillä. Sisältö ei ole "rienaava" ja allekirjoittaneetkin nauttivat ainakin valtuutettuina toistaiseksi luottamusta.
Kansan vallallekaan ei kirjeestä pitänyt olla huolta. Sitä jopa kyseltiin kirjeessä.
Ehkäpä se ei sopinut lehden linjaan. Pitää yrittää toiste uudestaan. Jospa silloin läpäisisi julkaisukynnyksen.
* * *
Avoin kirje on nimensä mukainen. Vaikka osoite on valtuutetuille, kirjeen sisältö on keskikarjalaisille tarkoitettu.
Koti-Karjala julkaisi kirjeen porinapalstallaan. Lehti ei tulkinnut kirjoitusta julkilausumaksi. Sellaisiahan tyrkyttävät lehtiin poliittiset puolueet ja erilaiset aatteelliset yhdistykset.
Kirjeen allekirjoittajat ainakin minulle ovat kahden puhelun tuttuja. Saman henkisyyden uskon tulleen yhdistäväksi tekijäksi vuosien varrella ja erityisesti nyt meneillään olevan sotehässäkän johdosta.
Toivottavasti avoin kirje poikii keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa monipuolisemmin kuin mitä tähän asti on käyty.
Eilen Pohjois-Karjalan radio antoi kirjeelle sijaa uutisissa ja sen jälkeen tehdyssä haastattelussa n. 20 minuutin verran.

Ei kommentteja: