Vuoden 2006 terveydenhoitomenot ovat saatu numeraaliseen tarkasteluun. Vilkaistaanpa tilannetta Keski-Karjalan kohdalta.
Euroilla mitattuna järjestys on: Rääkkylä 2237 euroa/asukas
Tohmajärvi 2022 - " -
Kesälahti 1984 - " -
Kitee 1740 - " -
Suomen kaikkien kuntien keskiarvo on 1628 euroa/asukas.
Edellä olevat luvut kertovat menoista, ei laadusta tai ikärakenteesta ja sairastavuutta. Jotta nämä huomioitaisiin on rakennettu tarvevakioitu indeksi. Se kertoo paljonko terveysmenot ovat suuremmat tai pienemmät Suomen keskiarvoon verrattuna.
Kuntien keskiarvoindeksi merkitään 100:lla. Eli indeksilla 80 merkityllä kunnalla menot ovat olleet 20 % keskiarvoa pienemmät.
Keski-Karjalan tarvevakioitu vertailu muuttaa kuntien järjestystä suhteessa eurovertailuun:
Indeksi vertailu: Rääkkylä 85
Kitee 89
Kesälahti 90
Tohmajärvi 92
En ole mikään numeronäplääjä enkä tilastotieteilijä. Edellä olevan perusteella näyttää, että Rääkkylän kallein onkin palveluiltaan seudun tehokkainta ja muut kompuroivat tasavahvoina perässä.
Senkin voi päätellä, ettei liikelaitosjärjestelmällä mitään säästöjä voi synnyttää. Sen näkee koko Suomen vastaavasta vertailusta.
* * *
Ministeriön virkamiehet rakentavat parasta aikaa taas uutta projektia vanhus ja terveyspalvelujen uudeksi järjestämiseksi.
Isäntänä heiluu sosiaali- ja terveysministeriö ja kumppaneiksi tulevat ainakin Tekes, työ- ja elinkeinoministeriö, valtiovarainministeriö., kuntaliitto, rahauotomattiyhdistys, Stakes, Sitra ja Terveyspalvelualan liitto. Tarkoitus on tuoda uusia innovaatioita sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään.
Hyvähän se projekti on taas perustaa ja etsiä uutta vanhojen ja sairaiden hoitoon. Eniten epäilen mukana olijoista Sitran osuutta ja sieltä Esko Ahoa.
Esko Ahohan ilmaisi taannoin ratkaisuksi televisioesiintymisessään masennukseen pätkätyöt. Epäilen Sitran kannattavan myös liikelaitosjärjestelmän voimakasta sisäänajoa terveyskeskuspalveluihin. Sekin epäily perustuu Ahon televisio esiintymiseen.
Onko todella kaikki se, mitä vanhuspalveluiden ja terveydenhoidon eteen tähän asti on tehty, onkin tehty väärin? Tämmöistä en minä ainakaan ole puraisematta nielaisemassa.
keskiviikko 7. toukokuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti