lauantai 17. toukokuuta 2008

Missä on sylttytehdas?

Olen moneen kertaan aprikoinut mistä sote-ajatukset ja siihen liittyvät innovaatiot syntyvät. Keskikarjalaisia ajatuksia ja tarpeita en niissä ole havainnut. Ulkopuolista tyrkytystä sitäkin enemmän.
Tämän päivän Hesarin taloussivuilta luulen saaneeni vahvistusta epäilykselleni. Suomeen ollaan tuomassa Singaporelaista "innovaatiota" vahvistettuna Etelä-Korealaisella realismilla. Ei siis kovin kotimaista tai omaperäistä täkäläiseen elämän menoon.
* * *
Hesari otsikoi: Sitran innovaatiojohtaja Mikko Kosonen ottaisi päätöksentekoon mallia yritysmaailmasta.
Jutussa Kosonen tuo esiin, että Suomessakin pärjättäisiin paremmin, jos päätöksenteossa otettaisiin käyttöön Singaporelaisia menestystekijöitä; "integroidun konsernijohtamisen mekanismeja."
Mitä uutta ne palvelutuotantoon vanhuksille ja sairaille toisivat, ei Kosonen täsmennä. Se selviää toukokuun lopussa, jolloin kansallista innovaatiostrategia julkistetaan, jossa Kosonen on mukana.
Jotain uutta Suomen palvelurakenteeseen ollaan kehittelemässä. Se kävi selvästi esiin Kososen haastattelusta.
Vastuu kansallisen innovaatiostrategian valmistelusta on ministeri Mauri Pekkarisen johtamalla työ-ja elinkeinoministeriöllä. Työn suuntaamisesta on vastannut ohjausryhmä, jota vetää Sitran yliasiamies, entinen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Esko Aho.
Tähän kun lisään omana huomionani, että Tohmajärven kunnanjohtajalla Olli Riikosella on hyvät ja käytännössä koetellut suhteet Esko Ahoon, niin voi päätellä, että mitä Sitran suunnalta kokeiltavaa soten lisäksi tuleekaan, voidaan pian taas olla uuden kokeilukenttänä.
Voimassa olevan kuntalain mukaan ei kaikkea "innovaatiota" tarvitse pureskelematta niellä. Valtuutettujen käyttäytymisestä riippuu, mikä meille on sopivaa ja mikä ei. Nyt pitää pohtia sitä rauhassa. Kiire on tarkoituksella innovaatiomiesten keksintö. Aikaa on harkintaan.

Ei kommentteja: