maanantai 31. tammikuuta 2011

TV:stä tuttu

Hyvin keski-karjalaiset pärjäsivät TV-haastatteluissa eilisessä A-studiossa. Se, ettei asian ydin tullut täysin selväksi katsojalle, oli haastattelun suorittajan syy. Pilleripurkin kanssa pyöriminen joka käänteessä sotki vakavaa asiaa.
Kysymyksessä ei ollut palvelujen yksityistämisestä, vaan niiden saatavuudesta. Helli-liikelaitos ei pystynyt tuottamaan rääkkyläläisille sovittuja palveluja. Siksi oli pakko palvelut jotenkin järjestää ja keinoksi tuli palvelujen ulkoistaminen.
Kysymyksessä on palvelujen ulkoistaminen. Siinä ohjaus ja talousvastuu kuin virkavastuuta vaativat tehtävät kysyvät kunnan ohjauksessa.
Yksityistäminen vaatii lakien muuttamista, eikä se siis Rääkkylässä tule kysymykseen.
*******
Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu oli mielestäni, kun ottaa huomioon hänen virka-asemansa, eniten ulkona Rääkkylän tapauksesta.
Hän näytti olevan kuohuksissaan ja asennoitui ennakoimaan tapahtumia, jotka vaativat lakien muutoksia.
Hän puhui Rääkkylän pikaratkaisusta ja sanoi sen olevan 1.5 vuoden harharetki. Sanomallaan hän kumosi täkäläisten mielipiteet. Samalla hän ryhtyi tukemaan sitä, että Rääkkylässä voidaan toimia vajaalla lääkäripalveluilla.
Puolitoista vuotta epämääräisen lääkäripalvelun varassa on kohtuuton vaatimus hallitusneuvokselta, vaikka se osoittuukin susirajan taakse.
********
Kaiken kaikkiaan tuli taas kerran osoitetuksi, että on munittu. Paras-laki, jota täällä ryhdyttiin hätäisesti virkamiesten, konsulttien ja heitä seuraavien luottamushenkilöiden kanssa toteuttamaan, olikin raakile.
Munittu on siis Helsingissä ja täällä. TV:ssä nähtiin enemmän syyllisten etsimistä kuin asian tilan korjaamista tai keskustelua siitä ovatko sosiaali- ja terveyspalvelut kuntalaisille vähemmän arvoisia kuin se, kuka saa sanoa viimeisen sanan ristiriita tilanteissa.
Hommia näyttää riittävän edelleen.

Ei kommentteja: