lauantai 29. tammikuuta 2011

Mausteita Hellisoppaan

Ensiksi on mainittava, että alkuperäiset sosiaali- ja terveyspalveluja koskevat sopimukset Yhteistoimintasopimus ja Peruspalvelusopimus ovat voimassa. Uusia on yritetty kehitellä, mutta ne ovat tähän asti kaatuneet kuntien valtuustojen kokouksissa. Seutusopimuksen kohdalla on samoin. Seutusopimuksesta ovat omalla päätöksellään Tohmajärven demarit irtautuneet.
Kuuluisa seutuvaliokunta on omilla päätöksillään muuttanut nimensä ja laajentanut ryhmäänsä tahtonsa mukaisesti. Se tekee myös ehdotuksia omissa nimissään niin Hellille kuin muillekin, joille mielii. Kaikki tämä tapahtuu Seutusopimuksen kohdan "2. Seutuvaliokunta" vastaisesti. Halukas voi käydä vilkaisemassa.
Miksi näin tapahtuu? Siksi, että kuntien luottamushenkilöt ovat alistuneet virkamiesvallan alle.
*******
Helli-liikelaitoksen johtokunnasta on lähtenyt tai lähtee kaksi jäsentä. (Mari Eskelinen-Mäki ja Kalervo Jaatinen) Heidän tilalleen etsitään uusia jäseniä. Miten? Se kiinnostaa. Ensiksikin siksi, että valitaanko pois lähteneiden tilalle uudet jäsenet vai käytetäänkö varajäseniä. Tai pitääkö valita koko johtokunta, niin kuin kuntienhallituksissa tehdään vastaavissa tapauksissa.
*******
Otetaanpa avuksia Yhteistoimintasopimus mitä se sanoo. Sitä on tursittu kokoon mm. viimeisimmässä Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa. Ehdotelma on kierroksella kunnissa.
Yhteistoimintasopimuksen "3.3. Liikelaitos" sanoo muun muassa:
"Johtokunnan nimeää Kiteen kaupunginhallitus."
"Liikelaitoksen johtosäännön hyväksyy Kiteen kaupungin valtuusto."
Siinäpä nuo tärkeimmät lauseet, jotka perustuvat Kuntalakiin. Se mitä kahviporukoita Kiteen kaupungin luottamushenkilöt haluavat kuunnella ja kenen käskyjä noudattaa on heidän asiansa. Siinä nähdään heidän suhteensa omaan valta-asemaansa.
Vai antavatko he esim. päätösvallan seutuvaliokunnalle ja seutuvaltuustolle, joilla ei ole näihin asioihin mitään päätäntävaltaa.
******
Lopuksi viittaan tämän päivän Koti-Karjalan pääkirjoitukseen, jonka on Riitta Makkosen käsialaa. Koti-Karjalakin alkaa kirjoitella mitä Helli-himmelin ympärillä aikuisten oikeesti tapahtuu. Hyvä.

1 kommentti:

Keski-Karjala kirjoitti...

Asiat olisivat toisin, jos Kiteen kaupungin hallituksella olisi JOHTAJA. Tehtävään kuuluu valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia suuntaan jos toiseenkin. Nykyinen demari pj on ainoastaan Kepun ja virkamiesten kumipallo.

Hänen olisi oltava kunnan keula, puurtaja ja suunnan näyttäjä.