lauantai 22. tammikuuta 2011

Tunnen suurta helpotusta

Mistäkö? Siitä, että keski-karjalaiset ovat ottamassa ohjat omiin käsiinsä terveys- ja vanhuspalvelujen hoidossa. Se on näkynyt mielenosoituksissa ja viimeksi nyt kansalaismielipiteenä nimiadressissa.
Joskus on tuntunut, kun näitä juttujani olen kirjoitellut, että hukkaan menevät. Lukijoita on ollut kiitettävästi, mutta mitään muutosta ei tapahdu. Nyt näyttää tapahtuvan. 711 blogikirjoitusta ei sittenkään ole mennyt täysin hukkaan.
Lukijan ei pidä luulla, että ottaisin muutoksesta jotain kunniaa itselleni. Niin narsistinen en sentään ole. Kyllä muutoksiin tarvitaan Keski-Karjalassakin lähes kansanliike, ennen kuin virkamiehet ja johtavat luottamushenkilöt lotkauttavat korvaansa.
Blogikirjoittaja voi vain pitää asiaa esissä ja ehkä joskus tarjota vaihtoehtoa tapahtumille. Ei siis ihme, jos meikäläistä helpottaa, kun samasta asiasta, josta olen kirjoittanut kirjoittamasta päästyäni, on saman asian ottaneet omakseen monet muutkin. Rääkkyläläiset ovat päässeet toiminnan asteelle. Kiteeläiset ovat ilmaisseet tuhannella allekirjoituksella oman tahtonsa. Saatte uskoa, että helpottaa.
*******
Kiteeläisten adressi on maanantaina ensimmäisessä käsittelyssä kaupunginhallituksessa. Kiteen vs. hallintojohtaja Tiina Eskelinen esittää hallitukselle (Karjalaisen tieto), ettei kansanäänestystä ei järjestetä.
Esitys noudattaa sitä samaa menettelyä, joka koettiin muutama vuosi Tohmajärvellä. Kunnanjohtaja Olli Riikosen esityksestä tohmajärveläisten kansanäänestysaloite tyrmättiin keskustalaisten tuella niin hallituksessa kuin valtuustossakin. Muistan johtavan keskustalaisen valtuutetun perustelut äänestyksen hylkäämisessä. Se oli, ettei tavallinen kuntalainen ymmärrä mistä asiasta on kysymys.
Tohmajärvellä siis johtava virkamies sai näkemyksensä kansanäänestyksen tarpeellisuudesta läpi. Kansan mielipidettä ei tarvitse kuunnella.
Miten käy Kiteellä? Oireet asioiden hoitotapaan näyttävät olevan samat kuin aikaisemmin Tohmajärvellä. Liekö ne ohjeistettu Tohmajärveltä?
*******
Hurjalta tuntuu vs. hallintojohtaja Tiina Eskelisen kanta miten kansalaisaloitteen toiseen osaan, eli Helli-liikelaitoksen toiminnan täysremonttiin tulisi suhtautua. Oikea tapa olisi ollut esittä aloite hylättäväksi tai sitten lähteä sitä toteuttamaan Kiteen kaupunginhallituksen johdolla aina valtuustokäsittelyyn saakka.
Jos jotain muutosta Helli-liikelaitokseen ja sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintaan halutaan saada ei kai näitä "moitittuja" aseteta muutoksen rakentamisen harjalle. Nämä ovat kykynsä näyttäneet.
Käsittämättömältä tuntuu, että vs. hallintojohtaja Tiina Eskelinen esittää kaupunginhallitukselle, että organisaatiomuutos annetaan Hellin johtokunnan ja sosiaali- ja terveyslautakunnan yhteisesti valmisteltavaksi. Näiden kahden, jotka aloitteen allekirjoittajien mielestä juuri ovat muutostarpeen toiminnallaan aiheuttaneet.
Valmistellahan asiaa voi vaikka hevospuomilla. Asioiden kulkua ohjaa kuitenkin kuntalaki ja sitä varten rakennettu Kiteen kaupungin organisaatiot päätösten tekoon.
Mielestäni asian pompottelu siellä missä ei asiaan ole minkäänlaista päätäntävaltaa osoittaa vastuun pakoilua. Onko se sitten virkamiesten taholta tulevaa vai luottamushenkilöiden tukemaa, on saman tekevää.
Katsotaan nyt mitä Kiteen kaupunginhallitus Helli-asiasta päättää. Päättipä mitä hyvänsä, asia on yksin Kiteen kaupungin omassa päätöksessä. Vielä. Olisiko päättäjillä nyt viisautta yrittää hoitaa asiaa keski-karjalaisten parhaaksi. Ei enää saisi toimia kuin Rääkkylän tapauksessa on toimittu.
******
Miksihän useamman Kiteen kaupungin virkanimikkeen edessä on vs. tai va. Onko kirjaimilla vaikutusta asioiden hoitoon?

1 kommentti:

lahjattomat kirjoitti...

Keski-Karjalan kuntienkin edessä on lyhenne, PA. Muita lyhenteitä kiteeläisten virkanimikkeiden edellä voisi olla esimerkiksi kl (kohta liukenemassa), ey (ei ymmärrystä), vv (viimeistä viedään) tp (tuhkat pesästä)... Tohmajärvellä korkealle viranomaiselle taitaa käydä vain yksi lyhenne epm (ei pääse mihinkään).