perjantai 14. tammikuuta 2011

Missä ja kuka päättää?

Arvoisa lukija. Pistäydy katsomassa kunnan netistä Tohmajärven kunnanhallituksen tulevan maanantain kokouksen esityslistaa.
Missä niistä Hellin asioista oikein päätetään? Sosiaali- ja terveyslautakunnassa, niin kuin tähän asti on vakuutettu vai kuntien hallituksissa ja valtuustoissa?
Näyttää siltä, että nyt ovat pasmat karanneet virkamiesten käsistä pahemman kerran. Vai mitä mieltä olette siitä, että kuntienjohtajat aloittavat kuntien kesken oikeustoimet eli tekevät valituksia ilman hallitusten päätöksiä.
Tai siitä, että Tohmajärvellä kunnanjohtaja esittää, ettei valtuuston tekemää päätöstä voida panna täytäntöön mahdottomana. Kysymyksessä on päivähoidon ja varhaiskasvatuksen siirtäminen Helliltä kunnan omaksi toiminnaksi.
Käykää katsomassa hallituksen kokouksen esityslistaa netissä ja siellä erityisesti päätösehdotusten perusteluja.
Jos sieltä ei muuta selvää saa, niin sen ainakin, että solmussa ovat asiat.
*******
Kiteellä kuntalaiset koettavat vaikuttaa asioiden kulkuun keräämällä nimilistoja. Tulevana maanantaina klo 16,40 luovutetaan lista kaupungin talolla päättäjille. Paikalle toivotaan tulemaan kaupunkilaisia seuraamaan luovutusta. Tällä kuntalaisenaloitteella pyritään vaikuttamaan Helli-liikelaitoksen toimintaan tavallisen kuntalaisen näkökulmasta katsoen. Allekirjoittajia kerrotaan olevan yli 600.
Kestääkö luottamushenkilöiden kantti olla kuulematta kuntalaisten mielipidettä Kiteellä? Tohmajärvellä on kerätty kolmekin kantalain sallimaa nimilistaa, joilla pyrittiin vaikuttamaan asioiden hoitoon. Kaikki kolme tyrmättiin kunnanjohtajan johdolla ja keskustan yksinkertaisen enemmistön turvin.
Nyt tuntuu siltä, että kuntalaisten mielipidettä olisi kannattanut kuunnella. Vai halutaanko edelleen jatkaa yhdellä ainoalla äänestyksellä valitulla tiellä.
*******
Se yksi ainoa oikea tie näyttää tältä.
Kesälahti on konkan partaalla. Selvitysmies selvittää sitä mitä enää luulee saavansa selville. Kunnan lakisääteiset palvelut ovat työn tuoskinnassa hävinneet tai ovat häviämässä. Minne siitä ei tiedä kukaan sanoa mitään.
Rääkkylä on ottanut hatkat Hellistä. Päätös on merkittävä myös valtakunnallisesti. Helsingin päättäjillekin on tullut kiire ottaa asiat uudelleen esille. Paras-laki taitaa ollakin vain toiseksi paras.
Kiteellä kuohuu eniten. Tosin se näkyy kaupunkilaisille vain johtavien virkahenkilöiden jatkuvana poismuuttovirtana. Asiat joista muuttovirta johtuu on onnistuttu pitämään pienen piirin sisätietona. Kaupunkilaisille se näkyy vain korotettavina äyreinä.
Tohmajärveä johtaa kunnanjohtajana lähes yksinvaltiaana. Hänellä on järkähtämätön yksinkertaisen enemmistön tuki sekä hallituksessa, että valtuustossa.
Ihmetystä Tohmajärvelläkin aiheuttaa, että vahvasta asemastaan huolimatta kunnanjohtaja pyrkii lähtemään tehtävästään.
Kaikkea tätä ylläpitää Helli-himmeli. Nyt siitä olkaa osat tippua, mutta eipä se näytä ainakaan Helliin vihkiytyneitä haittaavan.
Surullisinta koko edellä olevassa touhussa on se, että yhteistyölle ja toiminnalle on aiheutettu Keski-Karjalassa vahinko, jonka korjaaminen saattaa kestää vuosia. Vai voidaanko sitä enää korjata koskaan.

Ei kommentteja: