tiistai 4. marraskuuta 2008

Pakkohan tätä on jatkaa

Olen ajatellut harventaa blogiin kirjoittamista. Pohdin jopa kirjoittamisen lopettamista. En tietenkään kirjoittamista sinällään, vaan kirjoituksen kohdentamista jollekin uudelle suunnalle.
Nyt näyttää siltä, kun katselen blogilla käyjien lukijamääriä, että olisi rintamakarkuruutta lopettaa blogi. Blogin pitoon näyttää pätevän sama kuin taannoin kuntavaaleihin osallistumiseeni. Osallistuin valtuustotyöhön niin kauan kuin minun uskottiin. Kun luottamus loppui, on oikea aika siirtyä sivuun. En tunne itseäni luuseriksi. On aika toisten, joihin uskotaan, ryhtyä äänestäjien puolesta työhön.
Blogin pito on siitä palkitsevampaa, että kiitos ja moite tulee joka kirjoituksen jälkeen.
Sen näkee blogissa käyjien lukumäärästä. Lukijat ovat tärkeitä, ei se ovatko he kanssani samaa- vai eri mieltä.
* * *
Amerikoissa olivat merkittävimmät vaalit kuin mitä meillä taannoin. Demokratian sanotaan toteutuneen demokratian isänmaassa.
Totuus kuitenkin lienee, että samalla kuin demokratia on kansalaisia tervehtinyt se on myös käytännössä sanonut hyvästit kansalle.
Ihmisiä hallitaan yksilöiden kautta. Johtajan henkilökohtaiset ominaisuudet tulevat esiin tehtävissä päätöksissä heti sen jälkeen kun vaaliuurnat on raivattu näkyvistä.
Näin on käynyt pienessä kunnassamme ja näin Amerikoissa. Ennen, nyt ja tulevaisuudessa.
Erojakin hallintotavoissa löytyy. Kunnissa valta säilyy entisenä vaalituloksesta riippumatta. Se on kunnanjohtajilla. Valtuutettujen valta pysyy pelloilla ja pientareilla, vaikka muuta toitotetaankin.
Valtiollisella tasolla pientä horjuntaa demokratian suhteen kansanvallan suuntaan on olemassa.
* * *
Barack Obamaa on syytä onnitella. Onnittelut olisi kylläkin parempi osoittaa häntä äänestäneille. He ovat osoittaneet, että asenteet ja ennakkoluulot on jo aika siirtää historiaan. Toivoa sopii, että vaaleissa vähemmistöön jääneet tyytyvät valintaan. Amerikoissa kun ryhdytään kovin helposti oikomaan vaalitulosta kyseenalaisin keinoin.
Toivottavasti Obama saa hoitaa tehtäviään, ilman väkivallan pelkoa.
* * *
Keski-Karjalassa on älytty yht`äkkiä oltavan äkillisen rakenneuudistuksen kourissa. Työttömyys lisääntyy, kun työpaikoilla lomautetaan ja irtisanotaan työntekijöitä. Asia on minulle ollut selvillä jo pitemmän aikaa. Olen lukenut asiasta sanomalehdistä. Tuleekohan päättäjille lehtiä lainkaan?
Ymmärrän kuntajohtajia. Heillä on ollut tarpeeksi tekemistä meneillään olevassa keski-karjalaisia enimmin koskevassa rakennemuutosohjelmassa. Sen nimi on sote. Tämä "äkillinen" rakennemuutos koskettaa myös työpaikkoja. Valitettavasti vain neljän henkilön osalta. Heidän työpaikat ankkuroituvat entistä näkyvämmin ja pysyvimmiksi.
Mitä tapahtuu uudessa äkillisessä rakennemuutoksessa niille 400 - 500 sadalle henkilölle, joiden tilipussi jää tulematta?
* * *
Keski-Karjalan kunnissa valtaa pitää ammattijakautumaltaa henkilöt, joiden toimeentulo ei perustu palkkatuloon. Riittääkö heiltä ymmärrystä "äkillisestä" rakennemuutoksen vaikutuksista.
Mielestäni ei ainakaan sote asiassa. Miten lienee työpaikkojen uhanalaisuuden hoidossa.

Ei kommentteja: