keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Haja havaintoja

Harvoin Tohmajärvi pääsee valtakunnan mediaan. Eilen niin tapahtui.
Helsingin Sanomissa oli juttu Kajaanin luvattomasta kaatopaikasta. Siellä siivottoman pihapiirin pitäjää kaupunki uhkaa 30000 euron sakolla.
Samassa jutussa kesällä 600 km pyörämarssin tehnyt Valto Ensio Heikkinen kertoo Tohmajärvellä nähneensä monenlaista roinaa metsässä.
Olisi auton "romuja" Heikkinen nähnyt pihapiireissäkin. Lie polkenut niin kovaa, ettei kaikkea huomannut.
* * *
Sivistyslautakunnan äänestyspäätöksellä 4 - 2 ei liikuntasihteerin ja nuorisotyöntekijän tehtäviä sitten yhdistetä. Asia menee seuraavaksi kunnanhallitukseen.
Luulenpa, että hallituksessakin asiasta äänestetään. Idea yhdistämisestä on kunnanjohtajan ja luulen tuntevani häntä sen verran, ettei hän anna periksi omista mielipiteistään, ellei ole viimeinen pakko.
* * *
Hellin perustaminen otsikoitaan Karjalaisen mukaan menevän Kiteen valtuustoon päätettäväksi.
Siitä vaan. Tietääköhän kaikki Kiteen valtuutetut mikä vastuu kaupungille tulee, kun ottaa tehtäväkseen neljän eripuraisen ja köyhän kunnan lakisääteiset vanhus- ja terveyspalvelut hoidettavakseen.
Se kun sattuu olemaan niin, että palvelut on hoidettava olipa tuottajana liikelaitos, kuntayhtymä tai kunta.
* * *
Samassa jutussa kummittelee edelleen mielestäni "lainsuojaton" seutuvaliokunta, joka ehdottaa henkilöitä valittavaksi nyt liikelaitoksen johtokunnan jäseniksi.
Mielestäni hallitus, oliko se 3.10.08., poisti ensi vuoden alusta seututyötä ohjaavan lain. Sen pohjalta seutusopimuksia aikanaan värkättiin.
Hallitus katsoi poistaessaan lain, ettei sillä enää ole merkitystä, eikä lain voimassa ollessakaan saavutettu merkittäviä tuloksia.
Lisäisin omana mielipiteenäni, että kyllä Keski-Karjalan elämän meno sotkettiin seutuvaltuuston ja seutuvaliokunnan avulla täysin sekaisin. Perään edelleen johtosääntöjä niin seutuvaliokunnalle kuin seutuvaliokunnallekin. Varsinkin jos niitä halutaan vielä pitää elossa ja sotkemassa kunnallista päätöksentekoa.
Seutuvaliokunta kunnanjohtajineen on saatava jollain tapaa ruotuun. Nyt valtuutetut eivät ole tehneet mitään lainmukaisen elämän menon palauttamiseksi.

2 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Luulen, että edelleenkin valtuustoissa luullaan Hellin irrottavan kunnat vastuistaan. Semmoisia kommentteja on tullut vastaan koko prosessin ajan. Kukahan semmoista on mennyt uskottelemaan vilpittömille, jopa joskus lähes lapsenmielisille valtuutetuille?!

Valto-Ensio kirjoitti...

Hei! Olen pahoillani, että Hesarin toimittaja nosti Tohmajärven sillä tavalla esille.

Blogissani http://kivaniemi07.blogspot.com/ kerron koko pyöräretken vaiheet viime kesältä.

Pyöräilypäiväkirjaa (30.5.-21.6.08)julkaistiin myös pohjoisen kulttuurilehti Kaltioissa 4 ja 5/08.

Olen valokuvannut ympäristön tilaa erilaisilla retkilläni kaikkialla minne menen ja teen niin vastakin.

Kauniit kuvat jätän enimmäkseen niitä näkevien tehtäväksi. (Joskus saatan toki herkistyä minäkin).

Tohmajärvellä erityisesti pistin muistiin palautuskelvottomien pullojen ja muun rajan takaa peräisin olevan roinan teiden pientareilla.

Rujoja kuvia löytyy Tohmajärveltä Joensuuhun päin, vanhan tien varrelta jossa tosiaan oli sohvista lähtien rojua metsissä.

Tämä ei ole yksin tohmajärveläistä kulttuuria. Riistavesi-Tuusniemi esimerkiksi oli merkinnyt reviiriään myrkkytynnyrein jo kuusikymmenluvulla...

Mitä vihjeeseesi nykyisten asuinseutujeni romuista tulee, Hesarin juttu lähtikin siitä, kun kuvasin blogiini Kajaanin kaupungin luvattoman ylijäämätavaran "varaston" kaupunkilaisten virkistysalueelta:

http://kivaniemi07.blogspot.com/2008/08/kaupunkien-ja-kuntien-kasvot.html

Hs:n toimittaja laittoi virheellisesti kilometritkin väärin: Pyöräni mittariin kertyi kaikenkaikkiaan 2098 kilometriä kirjailija Pentti Haanpään jäljillä ja sillä matkalla tosiaan havainnoin kaikenlaista.

Toinen kunta, joka jutussa virheellisessä mielessä esille nostettiin, oli Kinnulla vaikka piti olla Kivijärvi, edellisen naapuripitäjä, jossa näin öljysäiliön huuhdeltuna luontoon.

Eivät valtakunnan tason toimittajatkaan osaa aina kovin huolellisia olla juttuja laatiessaan ja se tietenkin harmittaa niihin osallisia, mutta mitäpä nämä ovat vaikkapa Gazan tuhojen rinnalla...

Silti: Ei luonto ole syyllinen siihen, että ihminen, jonka pitäisi olla osa sitä, käyttäytyy tuholaisen lailla kaikkialla missä käyskentelee.

Ajattelin Tohmajärven alueellakin ajellessani, kuinka paljon Haanpään ajoista ovat maisemia muokanneet ihmislajin rajut toimet.

Terveisiä Tohmajärvelle jokatapauksessa, ja oikeasti ystävällisin ajatuksin.

Valto Ensio Heikkinen

Ps. Blogini kautta voi heittää vastakommenttia jos jäi jotain epäselväksi