perjantai 14. marraskuuta 2008

Itsenäinen kunta, itsenäinen päättäjä.

Valtuustot on valittu. Pulinat pois. Porinat näyttävät kuitenkin jatkuvan. Nyt etsitään henkilöitä näkyville luottamuspaikoille. Toisia pitää maanitella ja toisia pitää kiinni. Halu ja kyky eivät aina ole samassa persoonassa. Yhtä vähän kuin taito ja tieto olisivat mitattavissa äänimääristä. Demokraattinen systeemi pitää edellä olevat ristiriidat sisällään. Ne on hyväksyttävä.
Aatteelle en ole nähnyt kovin paljon annettavan sijaa ainakaan Tohmajärvellä. Tai aate on sitten niin syvässä, että sitä on vaikea havaita. Ennakko luuloilla sitä vastoin pelataan paljon.
* * *
Olen jo pariviikkoa sitten "pekuloinut" Tohmajärven vaalituloksilla. Pekuloijaan nyt vähän lisää.
Puoliväkisin pidettyyn mielipide kyselyyn ei kannata paljoa uhrata ajatuksiaan. Sen vaikutus kuntalaisten elämään on sama lehmä järveen kusisi.
Tai virheettömänä tunnetulta perheen isältä kysyttäisiin: "Joko olette lakanneet lyömästä vaimoanne?" Vastaus on valittava vaihtoehdoista kyllä tai en.
* * *
Samaa kusetusta tunnen kuin sanotaan, että Tohmajärvi on itsenäinen kunta, vaikka sen vanhuspalvelut, terveydenhoito ja lasten päivähoito on annettu Kiteen kaupungin hoidettavaksi. Samalla kun kunnan henkilökunnasta 150 siirtyy Kiteen kaupungin hallinnoiman liikelaitoksen palvelukseen vieden mukanaan tarvitsemansa palkkarahat.
Asiahan ei minulle kuulu. Minä vaan kysyn, sanoi Pätkä aikanaan.
* * *
Hullun kurisen perheen seikkailut jatkuvat. Itsenäisen kunnan valtuustossa on puolenkymmentä valtuutettua, jotka tulevat olemaan Kiteen palkkalistoilla. Mitä ilmeisemmin katsomassa ja kilpailuttamassa asioita, jotka nyt koskettavat heitä itseään eri tavalla kuin oikean itsenäisen Tohmajärven kunnan aikana.
Voi käydä vielä niin, että kaksi eniten ääniä saaneista toinen johtaa kunnanvaltuustoa ja toinen kunnanhallitusta. Yhteistä heille on myös se, että ovat sairaanhoitajia ja molemmat Kiteen liikelaitoksella työssä. Molemmilla on myös käytettävinään tasaäänestyksissä "kaksi" ääntä.
Mietipä ite, sanoi Jope Ruonansuu.
* * *
Hallintohimmeli Sotesta näkyy siirtyvän myös myös pysyvästi "itsenäisiin" kuntiin. Tehokkaasti liikelaitosta perustaneet kunnanjohtajat, eivät näytä himmeleistä paljoa piittaavan.
Himmelillä he ovat entisen hyvin toimineen kokonaisuuden jakaneet kolmeen erillään toisistaan olevaan osaan. Hoitohenkilökuntaan, luottamushenkilöihin ja kunnanjohtajiin virkamiehineen.
Kuntalain mukaiseen yhteyden pitoon ja päätöksen tekoon tällä himmelillä ei päästä. Myös vastuut jäävät epäselviksi.
Valtuutettujen päätöksellä himmeli on rakennettu. Demokratia soi siihen mahdollisuuden. Vaihtoehtoja olin tarjoamassa itsekin, mutta jo vaihtoehtojen selvitys estettiin.
Eletään nyt tätä aikaa. Epäilen, ettei kauan, mutta kalliiksi se on tullut jo nyt.

Ei kommentteja: