maanantai 15. marraskuuta 2010

Viisi tuntia "kunnallisdemokratiaa".

Siinä valtuutettujen vastaus äänestäjilleen Tohmajärven valtuuston kokouksessa. Ensimmäiset 30 puheenvuoroa käytettiin siihen, että saatiin veroäyri nostetuksi 21,50%.
Keskustalaiset valtuutetut toivat kokoukseen uuden ulouttuvuuden demokratian toteuttamiseen ja yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa. He olivat väsänneet kirjallisen esityksen veronkorotuksesta ryhmäkokouksessaan ja lisänneet siihen koristeeksi 350000 euron supistukset käyttötalouteen tulevaisuudessa.
Allekirjoituksia esitykselle oli kerätty 14 kpl. Eli juuri se määrä, joka takasi yksinkertaiselle enemmistölle läpimenotakuun.
En ymmärrä mitä allekirjoituspaperilla haettiin. Kysymyksessä oli hallituksen esitys ja siihen olisi riittänyt kannatuspuheenvuoro ryhmältäkin. Käyttötalouteen esitetyt 350000 euron supistukset olisivat edellyttäneet, jonkun muun paikan käsittelyn kuin veronkorotus pykälän.
Kun kuunteli ryhmäjohtaja Reino Löppösen paperista lukemaa allekirjoituspumahkaa, ei voinut olla huomaamatta Löppösen omaksuneen kirjoitukseenkin samoja sanavalintoja ja muotoja, joita on totuttu kuuntelemaan kunnanjohtaja Olli Riikosen puhumina.
Onkin ehkä niin, että nimien kirjoituksella haluttiin varmistaa ja sitoa keskustalaiset johtajiensa esittämän asian taakse. Haluttiin varmistaa ryhmäkurin pysyminen veroasiassa. Kuri kun on viime aikoina näyttänyt tässä suhteessa höltyvän.
Täydellistä hölmöyttä odotettiin muilta ryhmiltä suhtautumisessa allekirjoituspaperiin. Oli lapsellista pyytää muita mukaan tehtävään, jonka keskusta oli lyönyt lukkoon omassa ryhmäkokouksessaan.
Veron korotuksella osoitettiin keskustan puolelta täyttä piittamattomuutta muita valtuustoryhmiä kohtaan.
Lisäksi keskustalaiset puheenvuorot loukkasivat muiden valtuutettujen esittämiä mielipiteitä, joita he pyrkivät esiintuomaan omissa puheenvuoroissaan. Pahimmin väheksytyksi tuli kokoomuksen valttuutettu Eino Maksimainen, joka toi näkemyksiään esiin Hellistä, sen toiminnasta ja kuluista, 34 vuoden kokemuksella lääkäreiden näkökulmasta.
Ylimielisyyttä harrastivat eritytisesti keskustan "nuoret leijonat". En tiedä mihin pyrki lausumallaan Otto Saikkonen. Hän sanoi vastustavansa veronkorotusta. Hänen nimensä koreili kuitenkin veronkorotuspaperissa.
Tohmajärvi näyttää jatkavan kunnanjohtajansa valitsemalla linjalla. Nyt on vain otettu käyttöön astetta kovemmat tavat päämäärään pyrkiessä. Se on tohmajärveläistä demokratiaa.
Palaan valtuuston muihin tapahtumiin myöhemmin tai Nelosten kirjoituksissa.

Ei kommentteja: