tiistai 9. marraskuuta 2010

HERÄÄ KYSYMYS MISTÄ ON KYSYMYS

Nyt se on nähty viimeistään pallo on karannut Hellin johdolta, tilaajajohtajalta ja Helliin ripustautuneilta luottamushenkilöiltä. He eivät näytä voivan mitään muuta kuin vaatia lisää rahaa. Siihen ei näytä olevan pyytäjien mielestä muuta ratkaisua kuin verojen korotus.
Eikö heidän mieleen tule palveluja järjestäessään, että on eräitä avain asioita, jotka on korjattava. Ongelmista suurin on lääkäripula. Lääkärin virkoihin ei ole hakijoita. Se näkyy palveluissa ja niiden korkeassa hinnassa.
Lääkäripulaa ei pystytä ratkaisemaan, ellei lääkäreitä kuulla heidän ammattiasioissa ja niiden ratkaisuissa. Yhteistoimintasopimusta uusiessa olisi ollut mahdollisuus asiaan saada korjaus. Näyttää siltä, että Hellin synnyttänyt poliittinen yksinkertainen enemmistö ei anna tippaakaan periksi, jo moneen kertaan pieleen menneen sopimuksen korjauksissa.
Näyttää siltä kuin mieluimmin mennään nurkantaakse piiloon tai pyritään pois paikkakunnalta kuin suostutaan korjaamaan omia virheitä.
******
Vastuun pakoilu näkyy myös siinä, että kuntien johto pyrkii työntämään tehtäviä ja vastuuta sosiaali- ja terveyslautakunnalle niissäkin asioissa, jotka selvästi kuuluvat valtuutettujen vastuualueeseen. Ei uskalleta käyttää edes esitysoikeutta tuoda asioita kuntien hallituksiin ja valtuustoihin.
Tämä taas näyttää sopivan lautakunnan esittelijälle. Moni voi sanoa, että liiankin hyvin. Lautakunnan jäsenenä tunnen monesti, ettei esittelijä kuin lautakunnan jäsenetkään aina tiedä mitä tuli päätettyä. Tämä koskee niitä asioita, joihin tarvittaisiin lääketieteellistä osaamista. Sitä ei kuitenkaan saada esim. lääkäreiden taholta. Heillä ei ole kokouksiin osallistumisoikeutta. Eikä Tohmajärven kunnanhallitus sitä vieläkään antanut Olli Riikosen esityksestä. Äänin 4-3 lääkärit pysyvät sivussa lautakunnan kokouksista.
Väkisinkin tulee mieleen kysymys, miten tämmöinen liikelaitos saa jatkaa toimintaansa? Milloin kuntalaiset pistävät luottamushenkilöt toden eteen ja vastuuseen teoistaan? Virkamiehet näyttävät lähtevän karkuun tekosijaan. Mihin kuntalainen lähtee? Ei mihinkään. Hän vain maksaa.

Ei kommentteja: