keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Kuntalaisaloite Kiteellä

Kuten jo Nelosen pääkirjoituksesta on saatu jo lukea, kerätään Kiteellä nimiä kuntalaisaloitteeseen. Nimilista perustuu kuntalain 28 §:lään. Sen mukaan aloitteessa mainitut asiat on otettava hallintoportaissa käsittelyyn kuuden kuukauden sisällä. Nimilistaan on saatava allekirjoittajiksi vähintään 2% äänivaltaisista kiteeläisistä. Se tietää rapiaa 200 allekirjoittajaa, mikä ei liene ylivoimainen voiman ponnistus kerääjille. Tietenkin aloitteelle saadaan lisäpontta mitä enemmän on aloitteen allekirjoittajia.
Aloitteella pyritään muuttamaan Helli-liikelaitoksen hallintoa demokraattisempaan suuntaan. Samalla halutaan vaikuttaa palvelujen parantamiseen ja kustannusten tarkempaan hallintaan. Aloite jakautuu seitsemään alakohtaan.
*******
Nimilistan kerääjät ovat kohdanneet vastustusta Kiteen ylimmän virkamiesjohdon taholta. Sieltä on nimilistojen tuonti kielletty kaupungin tiloihin.
Siis paikkoihin, joissa kaupunkilaiset esim. odottavat palveluvuoroaan tai muuten viettävät aikaansa.
En tiedä mihin kielto perustuu vai perustuuko mihinkään. Tuntuu oudolta, jos virkamiesjohto asettuu vastustamaan lain mukaista kansalaistoimintaa. Luulisi, että viisaampaa olisi kannattaa aloitetta. Viestiihän se ohjetta suoraan kaupunkilaisilta päättäjille, mitä kaupunkilaisten mielessä liikkuu.
Jos kielto pidetään voimassa, osoittaa se sitä, että kuntakentässä ollaan edetty vaiheeseen jossa häntä heiluttaa koiraa, kun asian pitäisi olla päin vastoin.
Kannatan vapaaehtoista kansalaistoimintaa. Nimensä kiteeläinen voi käydä kirjoittamassa KYLÄPUODISSA. Nimilistoja tapaa muuallakin, mutta varma paikka kerrotaan olevan ainakin Kyläpuodissa.

Ei kommentteja: