Uutta Peruspalveluohjelmaa ei ole vielä kunnissa yhtäpitävästi hyväksytty. Pari asiaa ohjelman käsittelystä sosiaali- ja terveyslautakunnaasa on syytä tuoda ainakin omalta kannaltani esiin. Olenhan vielä lautakunnan jäsen.
Alkuaan kuntakohtaisiksi lähipalveluiksi oli merkitty seuraavasti: "Kuntakohtaisia lähipalveluja ovat mm:"
Jossain vaiheessa virkahenkilöt muuttivat kohdan muotoon: "Kuntakohtaisia lähipalveluja asiakastarpeen mukaan ovat mm.
Olen jokaisessa lautakunnan kokouksessa esittänyt sanoja "asiakastarpeen mukaan" poistettaksi. 26.10.2010 päivän kokouksessa pöytäkirjaan on merkitty minun esittäneen sanoja lisättäväksi. Keskustelua asiakohdasta on käyty sen verran selvästi, etten katso lausumakseni merkityn tulleen sinne vahingossa. Kyllä esittejä Päivi Hakulinen ja pöytäkirjan tarkastaja Tuomo Eronen mielipiteeni ainakin kokouksissa ovat niin selvästi tyrmänneet.
******
Kuntakohtaisiksi lähipalveluiksi on merkitty myös lääkärin vastaanottopalvelut arkisin ja päivystys vastaanoton aukioloaikana. Aikaisemmin tähän kohtaan kuului myös merkintä kellon ajasta. Eli klo 8-16.
Uudesta peruspalveluohjelmasta, taas virkahenkilötyönä, oli poistettu kellon aika. Rääkkyläläiset esittivät kellonajan lisäämistä, jota kannatettiin. Kun kysyttäessäkään kukaan ei kellonajan lisäämistä vastustanut puheenjohtaja katsoi, että kellon ajan lisäys on hyväksytty yksimielisesti ja napautti sen kokouksen päätökseksi.
Se, miten kellon ajan poisjättö on myöhemmin ollut mahdollista ja kuka sen on tehnyt, olisi selvityksen arvoinen asia, jos jotain arvovaltaa lautakunnalla halutaan säilyttää.
******
Mitä edellä olevilla asioilla on merkitystä kuntalaisille ja mitä Hellille?
Jos lähipalveluja lähdetään arvioimaan asiakastarpeesta käsin se tapahtuu Hellin arvion perusteella. Voi käydä niin, että Helli arvioi asiakastarpeen sellaiseksi, että lääkärin vastaanottoajaksi terveyskeskuksessa riittää 2 tuntia. Siitä vaan autoon ja seuraavaan kohteeseen kahdeksi tunniksi asiakastarvetta tyydyttämään. Yksi lääkäri tällä menettelyllä voi tyydyttää kolmenkin terveyskeskuksen lääkäripalvelut. Eikä kuntalaisilla tai kuntien valtuutetuilla olisi nokan koputtamista. Vähälläkin arviokyvyllä ymmärtää mitä kellon ajan poistolla ajetaan takaa. Se on yksi tapa hoitaa lääkäripulaa Hellin näkökulmasta. Ei kuntalaisen.
Toivottavasti kunnissa valtuutetut ymmärtävät kellon ajan poisoton.
keskiviikko 24. marraskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Toivotan sinulle, Veijo, vaan terveyttä ja onnea taisteluissa tuulimyllyjä eli tässä tapauksessa kunnan mielivaltaa ja byrokratiaa vastaan. Kunpa sinunlaisiasi olisi nyky-Suomessa enemmän. Tää on karu maa, tämä Suomi nykyään. Tavoiltaan ja kulttuuriltaan....Mikä siinä oikein on sitten? Ihmiset virassaan, eivät tunnu muistavan ketä varten ovat virassaan?! Kansalaisten parhaaksihan sitä yleensä toimitaan tai pitäisi toimia! Junnua siteraten: Toista oli ennen, sehän maistui elämältä tullen mennen! Hyvää joulua! Ja Onnellista uutta vuotta! Arto Tarkkonen, kansalainen.
Lähetä kommentti