keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Valtuustotapahtumia

Seutusopimus oli myös tuotu uudessa virkamiesten laatimassa muodossa valtuuston päätettäväksi. Ja tietenkin niin, ettei siihen olisi saanut tehdä muutosehdotuksia. Kitee oli semmoisen kuitenkin tehnyt ja se olisi pitänyt hyväksyä. Erityisesti kunnanjohtaja Riikonen vaati, että sopimus on hyväksyttävä sellaisenaan. Muussa tapauksessa on kysymys hylkäyksestä. Ihmeellinen kanta taas kerran kunnanjohtajalta.
Valtuutettu Maksimainen oli ennen kunnanjohtajan "pelottelua" tehnyt muutosehdotuksen, joka ilmeisesti herkisti kunnanjohtajan mielen.
Vuokko Väistö teki hyvissä ajoin pöydällepanoesityksen, joka hyväksyttiin äänin 15-12. Viksu veto, joka sai kunnanjohtajan jättämään päätökseen eriävän mielipiteen. Mistä asiasta ja miksi? Taitaa jäädä ajatuksen kulku ainakin minulta selvittämättä.
******
Uuden peruspalveluohjelman käsittely hoidettiin ns. könttäkäsittelyllä. Eli kohdikkain käsittelyä ei enemmistö pitänyt tarpeellisena.
Merkittäviä muutosehdotuksia ja mielipiteitä peruspalveluohjelmasta kuitenkin esitettiin. Mm. Eino Maksimainen toi esiin labrapalvelujen ja röntgenin tarpeellisuuden lääkäripalveluissa Tohmajärvellä. Hän mainitsi, että 2000 kerran käynti röngenissä toisella paikkakunnalla aiheuttaa melkoiset kustannukset ja haitan palvelun tarvitsijalle. Tohmajärvellä on hyvät röntgenlaitteet, niiden myynti ei ole viisasta, arveltiin.
Maksimaisen esitykset saivat äänestyksessä 13 ääntä
Hallituksen esitys 14 ääntä.
Seuraavana äänestettiin Vuokko Väistön muutosehdotuksista vastaan hallituksen esitys.
Vuokko Väistö esitys sai 12 ääntä.
Hallituksen esitys 14 ääntä.
Vilja Laurila äänesti tässä äänestyksessä tyhjää.
Niinpä keskusta sai haluamansa muotoisen peruspalveluohjelman. Sen sisältö jäi näin ollen heidän "piikkiinsä".
Miksi Vilja Laurila äänesti tyhjää? Hän on sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Lautakunta oli käsitellyt samaa ohjelmaa viimeisimmässä kokouksessaan, jonka kokouksen pöytäkirjan tarkastaja hän oli. Olisi tuullut ehtivän määritellä kantansa onko peruspalveluohjelma kannatettava vai vastuttettava? Ajateltavaksi jää mitä jyhjää äänestämällä yleensä luottamushenkilö tahtoo ihmisille kertoa?
Yhteistoimintasopimuksen valtuustokäsittelyyn palaan myöhemmin.

Ei kommentteja: