keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Selittelyjä riittää

Helliläiset kiertävät selittämässä kuntalaisille toimiaan. Ei näy rikkaa löytyvän omasta silmästä. Malka löytyy kysyjien näköelimestä. Eikä ihme. Kysyjät ovat tavallisia kuntalaisia, mutta vastaajat konsultteineen Hellin korkeapalkkaisia virkahenkilöitä tai heihin muuten läheisesti sidoksissa olevia. Kaikki oikeastaan estellisiä antamaan itsestään ja toimistaan arvioita tai selityksiä.
Tohmajärvellä oli "seminaaripaikalla" kuulema kolmisenkymmentä kuntalaista, joista kolme valtuutettua. Miksikö näin vähän? Oliko syys se, että kunnanjohtaja jossain aikaisemmassa vastaavassa tappamisessa huomautti, ettei tapahtuma ole valtuutettujen kyselytilaisuus.
Kun kysymykset eivät tulleet luottamustehtävissä mukana olleilta ja vastaajana olivat Helliin linnottautuneet, syntyi harmooninen tapahtuma, josta jäi puuttumaan vain kyselijöiden ja vastaajien loppuhalaukset.
*******
Tuleeko oikeat asiat tällaisissa tapahtumissa kysyttyä ja millaiset vastaukset niihin annetaan, onkin jo kokonaan toinen juttu.
Totean vain omana mielipiteenäni:
Hellin puhelin palvelu ei pelaa. Sitä ei ole saatu kuntoon kahteen vuoteen.
Lääkäriongelma on jatkuva. Ostolääkärit tulevat kalliiksi. Nykyisellä Hellin johdolla ja organisaatiolla ei virkalääkäreitä tulla saamaankaan.
Puheet röntgenistä jäävät Airi Turuselta ja Olli Riikoselta puolitiehen, kun vakuuttelevat röntgenpalvelujen jatkumista Tohmajärvellä. Totuus löytyy liikkeenluovutus sopimuksesta, joka on tehty Röntgenliikelaitoksen kanssa. Siinä sanotaan selvästi, että ko. laitteet myydään Röntgenliikelaitokselle. Kenelle rahat tulevat? Siitä ei sopimuksessa mainita. Ilmeisesti Hellille, joka on merkitty laitteiden myyjäksi. Ja sitten se jatkuvuus röntgen palveluihin. Se määritetään sopimuksessa sanatarkasti näin: "Röntgenkuvalaitteiston tullessa elinkaarensa päähän, röntgenliikelaitos harkitsee toiminnan jatkamista tai siirtämistä muualle." Se aika voi olla lähempänä kuin luullaan.
Hellissä on 34 johtaja tai päällikkönimikkeellä olevaa. Oleellista ei ole se paljonko heitä on. Oleellista on mitä he tekevät. Tekijöitä heistä ei liene montakaan verrattuna vanhaan systeemiin.
Hellin taloudesta ei kannata puhua muuta kuin, että jos kuntalaisille selitetään Hellin tuovan säästöjä, pitäisi samalla vastata miksi Hellin kulut vain lisääntyvät ja palvelut vähenevät.
Siinä riittää työtä toiselle kuntakierrokselle.

Ei kommentteja: