Olen kirjoittanut tälle blogille pian 700 juttua. Useimmat niistä ovat kosketelleet Keski-Karjalaa koskevia asioita yleensä tai sitten Helli-liikelaitosta erikoisesti. Kaupungin johtaja ja kunnanjohtajat ovat olleet mukana jutuissani lukuisia kertoja. Muutamien kanssa olen päässyt puhe-etäisyydelle. Yksi heistä on pian 60 vuotta täyttävä Rääkkylän kunnanjohtaja Yrjö Eronen.
Ensimmäinen tapaaminen tapahtui Kolin Helli-hurmoskokouksessa. Oltiin kokoonnuttu seminaarin lopussa yhteen ja piti saada yhteinen mielenilmaus aikaseksi. Tietenkin tilaaja/tuottaja mallista.
Meille jaettiin, kenelle niitä riitti, vempaimet joiden nappia mainelemalla piti yhteinen tahto saada näkyviin näyttötaululle. Osa vempaimista ei toiminut, osasta oli patterit loppu. Minun vempaimeen olisi pitänyt kasata yhteinen mielipide viideltä vieressäni istuvalta.
Katsoin tehtävän mahdottomaksi. En myöskään ollut tottunut moiseen päätöksen tekoon. Edes ohjaavassa mielessä. Annoin vempaimeni vieressä istuvalle Rääkkylän kunnanjohtaja Yrjö Eroselle. Sanoin, että painele mitä nappia hyvänsä, ei sillä kuitenkaan ole mitään merkitystä.
Erosta ennen Kolin kokousta en ollut tavannut. En tiedä mitä nappia Yrjö Eronen painoi, vai painoiko mitään. Seuraukset Kolin kokouksesta ovat nyt kaikkien tiedossa. Helli taitaa työllistää enemmän kunnanjohtajia kuin alkuun oli tarkoitus. Veihän Helli kuntien toimista ja taloudesta 60 - 70 % mennessään.
Blogikirjoittajan, varsinkin jos on mukana kunnallisessa luottamustehtävässä, pitää kuunnella kunnanjohtajia. Hyvä olisi myös kunnanjohtajat kuuntelisivat luottamushenkilöitä.
Tätä kanssakäymistä varten olen kerran käynyt keskustelemassa Kiteen kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläisen luona Hellistä. Esitin epäilyni Hellin onnistumisesta. Hän ilmaisi mielipiteenään, että Helli nyt perustetaan ja katsotaan sitten.
Kesälahden kunnanjohtajan mielipiteitä olen kuullut vain kokouksissa. Häneltä en ole kysellyt mielipidettä Hellistä. On Helli-liikelaitoksen johtajan aviomies.
Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikosen virkahuoneessa en ole käynyt ainakaan neljään vuoteen. Hänen mielipiteeseen on luottamushenkilön äärimmäisen vaikea vaikuttaa. Joskus tuntuu, ettei hän halua muita kuunnellakaan.
Poikkeusen muista Keski-Karjalan kuntien johtajista näyttää tekevän nyt kohta synttäreitään viettävä Rääkkylän kunnanjohtaja Yrjö Eronen. Hän kuuntelee kuntalaisten mielipiteitä ja pyrkii myös toimimaan niiden mukaan. Lakien ja sopimusten sallimissa rajoissa. Sitähän kuntademokratia parhaimmillaan tarkoittaa.
Rääkkylä, niin kuin kohta koko Keski-Karjala, elää talouskurjimuksessa. Rääkkylä taitaa olla vain ainoa kunta, jonka kunnanjohtaja myös tunnustaa tosiasiat tässä suhteessa. Se ainoa tapa myös joskus selvitä talousasioista kunnialla kuiville.
Toivotan 60 vuotiaalle Yrjö Eroselle menestystä työssään rääkkyläläisten parhaaksi. Kuntalaiset seuraavat johtajaansa kiperissäkin asioissa, kun tietävät, että johtaja kuuntelee heitä.
PS. Pitääkösen Erosen juosta? Maratooniakin. Hankkikaa sille polkupyörä. Olisi sillä mukava ajella. Niveletkin säilyisivät pitempään kunnossa.
keskiviikko 3. marraskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti