tiistai 18. toukokuuta 2010

Vauhti Keski-Karjalassa alkaa kiihtyä

Niin vauhti kiihtyy ja seinä alkaa lähestyä. Kesälahti kriisikunnaksi. Rääkkylä jo on sitä. Tohmajärvi vielä kiikun kaakun. Kiteen homeremontit ja muut vaikeudet eivät näytä sen parempaa tulevaisuutta. Helli-hommeli osoitti, ettei täällä osata hoitaa käytännön hommiakaan.
Eikö nyt olisi jonkun painettava jarrua ennen seinään ajoa. Täällä on hyvä asua ja eikä tulevaisuuden näkymätkään ole miksikään huonontuneet. Pitäisi vaan unohtaa eilinen ja alkaa elää tässä päivässä.
Minua ihmetyttää eikö maalaisjärki olekaan periytyvää. Entiset kunnallispolitiikot saivat seutukunnan elämään. Heti seuraava sukupolvi näyttää tuhoavan toimillaan kaiken sen mikä tuli heille valmiina.
Yhtään parempaa en keksi sanoa kuntien johtavista virkamiehistä. Heillä pitäisi olla näkemystä ja todellisuuden takua. Erityisesti kuntien johtajilta olen odottanut johtajuutta. Toistaiseksi turhaan.
Viime aikaiset pyrkimykset hakeutua pois tehtävistään
, näyttää kuin kunnanjohtajat ovat heittämässä kirvettään kaivoon. Toiset näyttävät odottavan eläkettä. Tällainen ei innosta kuntalaista veronmaksuun. Ja mikä pahinta, uskottavuus heidän toimiinsa ja puheisiinsa rapautuu näillä poishakeutumisilla kerta kerralta.
Edellä oleva on karua kertomaa. Mutta sellaiselta se vapaalle kirjoittajalle näyttää. Paremmasta on kuitenkin toivoa. Se edellyttää Paasikiven viisautta. Tosiasioiden tunnustamista. Ja yhteishenkeä asioiden korjaamiseksi kuntoon. Ei toimia synny ellei ole tiedossa päämäärää mihin pyritään. Rehellisesti.
Missä ovet ne henkilöt, jotka nousevat esiin ja panevat Keski-Karjalan seutukunnan asiat uuteen arvioon ja sen jälkeen ryhtyvät päämäärään määrätietoisesti pyrkimään.
Ensimmäiseksi on unohdettava konsultit, kuntamaisemat ja etelän herrojen viisaudet. Niistä ei ole meidän asioitemme kuntoon laittajiksi. Sehän nyt on jo nähty.
Aamen.
******
Kiteen kaupunginvaltuuston kokouksessa kyseltiin, eikö sosiaali- ja terveyslautakunnan kuulu kunnioittaa valtuustojen päätöksiä. Asia koski yöpäivystyksen järjestämistä.
Kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläinen vastasi jotenkin niin, että kun kunnat ovat antaneet järjestelyvastuun lautakunnalle niin päätösvalta olisi sillä ankkuroitu lautakunnalle. Samaa näkemystä on edustanut myös kunnanjohtaja Olli Riikonen.
Molemmilta kuitenkin näyttää unohtuneen, että järjestämisvastuuta on sekä Yhteistoimintasopimuksella että Peruspalveluohjelmalla tarkoin rajattu. Esimmerkiksi rakenteita ei lautakunta voi omalla päätöksellään muuttaa. Se voi vain rekenteiden muuttamista esittää kunnille. Yöpäivystyksen siirto lautakunnan päätöksellä on hasardihommaa. Jota kyllä näyttää olevan monet muutkin Hellin hommat.
Käytäntö ja Hellin henkilökunta näyttää pelaavan vallitsevissakin tilanteissa kohtuullisen hyvin. Olen saanut siitäkin positiivista palautetta. Eivät kaikki moiti. En minäkään, vaikka siltä näyttäisi. Vaimokin sai juuri vuoron lääkärille puhelinsoitolla kahden tunnin päähän soitosta. Se on hyvää palvelua.

1 kommentti:

Reino Löppönen kirjoitti...

Äläpäs Veijo anna väärää tietoa lukijoillesi Tohmajärven kunnan taloudesta.
Tohmajärven talous on saatu käännettyä syöksykierteestä vakaalle pohjalle.
Tilikauden 2009 tulos on n. miljoona euroa plussalla ja sama tahti näyttää jatkuvan myös ensimmäisen osavuosiraportin mukaan. Tammi-huhtikuun tulos on 715,653 €. Valtuusto asetti tavoitteekseen saada kumulatiivinen alijäämä puretuksi 2010 mennessä. Tällä vauhdilla se tapahtuisi jo aiemmin.
Eli olemme talouden suhteen kuntastrategian mukaisella tasapainoisella kehitysuralla.