torstai 6. toukokuuta 2010

Pyhäksi purtavaa; lyhyesti

Yksi päivä keski-karjalaista terveydenhoitoa. Tohmajärvellä on päivystyslääkäri puolipäivää. Kesälahdelta lääkäri puuttuu koko päivän. Rääkkylästä ei ole tietoa. Kiteellä yksi päivystyslääkäri ottaa vastaan lähes sata potilasta. Lääkäreiden vastaanottoajanvaraus on jumissa lääkäripuutteen takia. Keikkalääkärit, silloin kun heitä on, siirtävät hoitopainetta keskussairaalaan.
Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen toteaa "talouskatsauksessaan", että Helli on tuonut merkittäviä säästöjä kunnille, kun vuodeosastojen yhteiskäyttö otettiin käyttöön. Lopullinen säästö hänellä on, että vuodeosasto Tohmajärveltä tulee lopettaa kokonaan.
******
Minulle kerrottua. Äiti vei lapsensa päivystykseen. Lääkäri tutki ja määräsi lääkkeet. Tähän väliin tuli hoitaja ja sanoi, ettei tälläisiä lääkkeitä voi lapselle määrätä. Lääkäri muutti lääkemääräystään hoitajan esittämään suuntan.
Toinen tapaus. Aikuinen poika vei vanhan äitinsä lääkärin tutkittavaksi silmätulehduksen takia. Lääkäri tutki aikansa, otti kirjan ja tutki sitäkin kotvan. Kutsui pojan katsomaan kirjaa, jossa oli silmän kuvia muutaman sivun verran ja kysyi sitten: "Mikä silmä sinun mielestä muistuttaa eniten äitisi silmää."
******
Keski-Karjalan terveys- ja vanhuspalvelut eivät toimi. Se nyt pitäsi tunnustaa vastuullisillakin tahoilla. Syykin on selvillä. Hallinto ei toimi, eikä lääkäreitä saada Keski-Karjalaan. Äänestyksillä aikaansaatua järjestelmä on susi. Suden nimi on hätäily.
Keski-Karjala yrittää parannusta aikaan konsulttien käytöllä. Miksi? Nämähän sotkivat jo alkuunsa koko homman. Nyt käännytään kuntaliiton puoleen.
Kuntaliitosta tulee 2.6.2010. pitämään koulutusta kaksi viisasta, jotka sanovat sanottavansa, miten hommat hoituvat. Sanoisin, paperilla. Käytäntöön tuskin tulee apua, elleivät ole lääkäreitä. Talous saadaan kuntoon paperilla numeroilla, mutta sairaan hoitoon tarvitaan lääkäreitä ja heistä on pula.
Alustava ohjelma 2.6. pidettävälle seminaarille on seuraava:
-Paras-lain toimeenpano.
- Yhteistoiminta-aluetoiminta
- Lautakunnan järjestämisvastuu
- Isäntäkunta / tilaaja/tuottajamalli
- kunnallisen liikelaitoksen toiminta
- Liikelaitoksen johtokunnan tehtävä ja rooli suhteessa sosiaali- ja terveyslautakuntaan.
*****
Tätä nyt ryhdytään opettelemaan kun seilataan jo kaukana vuotavalla veneellä. No, on tämä ainakin tunnustus Hellin synnyttäneiltä, että eivät ole olleet tehtäviensä tasolla silloin kun päätökiä tehtiin.
Olisin odottanut koulutukselta alustusta aiheestä, miten tästä Hellistä päästään irti. Se voisi poistaa lääkäripulankin.

3 kommenttia:

lahjattomat kirjoitti...

hei, eikös tuossa vanhuksen silmä -esimerkissä toteudu koulutuksellinen näkökulma?! asiakkaiden koulutuksella päästään ennen pitkää, sanotaan nyt vaikka 50 vuodessa, tilanteeseen, jossa lääkäreitä ei tarvita ensinkään. riittää kun on muutama hallintoihminen opastamassa kirjastoon ja kirjastosta ulos.

Matti Kosonen kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Matti Kosonen kirjoitti...

Matti Kosonen sanoi...

Olet Esa A osittain oikeassa. Ja siis osittain väärässä. Väärässä nimittäin siinä, että ei siihen mene 50 vuotta. Meille, tilaaja ltk.n kokouksessa, eräs jäsen kertoi miten katkennut varvas hoidetaan ettei sen vuoksi tarvitse mennä lääkäriin. Joten kyllä lautakunnan jäsenet voi hoitaa ainakin osan lääkäreiden töistä ja paljon halvemmalla.