lauantai 15. toukokuuta 2010

Tätä valitusta ei hallinto-oikeus tutkinut

1/2
Vuokko Väistö
Luosojoentie 50
82600 Tohmajärvi
Puh. 050 5524436
Veijo Tuunanen
Talluksentie 23 A2
82600 Tohmajärvi
Puh. 050 3634340
18.11.2009.
Asia: Kunnallisvalitus


KUOPION HALLINTO-OIKEUS

Haemme Tohmajärven kunnanvaltuuston 28.10.2009 kokouksen esityslistan asiakohdan n:o 10 päätökseen muutosta niin, että kuntalaisen aloite palautetaan valtuuston uuteen käsittelyyn.
Pyydämme tutkimaan onko Tohmajärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matti Majoinen noudattanut kuntalakia, laiminlyönyt virkavelvollisuutensa tai käyttänyt väärin harkintavaltaansa johtaessaan puheenjohtajana valtuuston kokousta, sen käsitellessä kuntalaisen aloitetta. (260 allekirjoittajaa)

Perustelut:
Puheenjohtaja Matti Majoinen ei huomioinut SDP:n valtuustoryhmän jättämää kirjallista vastaesitystä/kuntalaisen aloitetta kuntalain 22§:ään perustuvana.
Majoinen asetti äänestyksessä vastakkain kaksi erillismitallista asiaa; selonteon, jota kuntalaki ei edellytä kunnanhallituksen valmisteltavaksi (53§) ja tilapäisen valiokunnan perustamisen.
Tekemänsä äänestysjärjestysehdotuksen jälkeen Majoinen kielsi varavaltuutettu Veijo Tuunasen pyytämän työjärjestyspuheenvuoron äänestysjärjestykseen. Tämän jälkeen puheenjohtaja nuijan kopautuksella vahvisti tekemänsä äänestysehdotuksen kokouksen päätökseksi.
Puheenjohtajan menettelystä johtuen valtuutetuilta estettiin kuntalaisen aloitteeseen asiallinen vastaaminen. Se on ristiriidassa kuntalain kanssa ja estää kuntalaisen mahdollisuuden vaikuttaa kuntapäätöksiin sen omissa asioissa.
Valtuuston pöytäkirjaan merkintä: ”Merkitään, että kunnanjohtaja Olli Riikonen poistui kokouksesta esteellisenä tämän asian käsittelyn ja päätöksen ajaksi”, antaa väärän kuvan tapahtumasta. Riikonen vain siirtyi varsinaiselta istumapaikaltaan seuraamaan kokousta yleisölehterille samassa huonetilassa.
Pöytäkirja merkintä: ”Puheenjohtaja esitti, että seuraavaksi äänestetään siitä, nauttiiko kunnanjohtaja Olli Riikonen valtuuston luottamusta vai perustetaanko tilapäinen valiokunta”, on vaikea sijoittaa kuvaamaan merkityssä muodossa kokouksen todellista kulkua. Kukaan ei ollut tehnyt esitystä valtuustolle luottamusäänestyksestä. Oli vain kunnanhallituksen puheenjohtajan ennenaikainen
2/2



selonteko ja SDP:n esitys perustaa tilapäinen valiokunta selvittämään ja vastaamaan kuntalaisen aloitteessa mainittuihin asiakohtiin.
Mielestämme puheenjohtajan tekemät muotovirheet, sallimalla kunnanjohtajan jääminen samaan huonetilaan, estämällä puheenvuoropyyntö työjärjestykseen ja esittämällä yksinvaltaisesti sellainen äänestysjärjestys, joka ei vastannut kuntalaisen aloitteeseen johdatteli päätöksentekoa .

Kuntalaki 28§, 55§, 22§ ja 53§.

Pyydämme, että valituskustannukset määrätään Tohmajärven kunnan maksettaviksi.





Tohmajärvellä 9 p:nä joulukuuta 2009.





Vuokko Väistö Veijo Tuunanen
SDP:n valt. ryhm.puh.joht. Valt.ryhm.jäsen

Ei kommentteja: