perjantai 7. toukokuuta 2010

"Kenttäkokemus" tämäkin

Vanhemmiten ovat korvani ryhtyneet kehittämään vaikkua. Silloin tällöin olen joutunut korviani putsauttamaan terveyskeskuksessa. Tietäen siellä olevat työpaineet ajattelin korvat putsata itse. Ostin apteekista saksalaista suihketuotetta. Sitä kun laskee korvan täyteen niin saman puolen aivotkin saavat huuhtelun. Näin arvelin.
Varmuudeksi ostin vielä vesipruutan, jolla loppuhuuhtelu siunataan. Samanlaisella pruutalla taittiin aikoinaan pikkulapsille antaa peräsuolen huuhtelu. Tiedä häntä. Tämä pruutta oli kuitenkin uusi ja tehtaan pakkauksessa.
******
Löylyjen päälle pesuhuoneessa alkoivat lääketieteelliset operaatiot. Suiketta useampaan kertaan korvaan jos toiseenkin. Kuulo huononi heti. Ei hätää. Kumipruutta täyteen vettä ja huuhteluvaihe voi alkaa. Pruuttasin ja ravistin moneen kertaan. Kyllä korvat piti nyt olla puhtaat ja niin varmaan olivatkin. Toiseen korvaan jäi humina, mutta kaipa sekin vähenee myöhemmin.
Kyllä aamulla humina oli loppunut, mutta toisella korvalla en enää kuullut juuri mitään. Olo oli kuin ämpäri olisi ollut päässä.
******
Terveyskeskukseen ilman ajanvarausta osailin. Tiesin ennakkoon, ettei sinne puhelimella kannata yrittää. Eikä huuhtelu puhelimen välityksellä muutenkaan onnistuisi.
Odotushuoneessa oli puolenkymmentä ihmistä. Heiltä kysyin olivatko lääkäriin menossa. Olivat. Kysyin olivatko varmoja, että lääkäri on paikalla. Olivat. Enempää en heihin kiinnttänyt huomiota.
Lähdin seuraamaan valkotakkista naishenkilöä. Aprikoin hänet hoitajaksi. Yhtä hyvin olisin voinut jäljityksessäni päätyä siivouskomeroon. Siinä peräperää, ovelta ovelle kulkiessamme, kysyin välillä, eikö meikäläisen korvaa voitaisi katsoa, kun omahoito epäonnistui surkeasti.
Arvasin, että sinnikkyyteni palkitaan. Lopulta kun toimenpidehuone vapautui oikeasti kipeeltä pruutattiin korvani puhtaaksi. Samalla päätin, että vastaisuudessa jätän omahoitovaiheen vaivojeni hoidossa pois. Olipa Helli mitä mieltä hyvänsä.
*****
Kuulon palattua vaihdettiin, kuinkas muuten, muutama sana hoitajan kanssa Hellistä. En odottanutkaan, että hän olisi sanonut Hellin olevan paska. En minäkään Helliä ryhtynyt kehumaan. Luulen, että molemmat olimme oikeassa.
Hoitaja toi esiin, että asiakkaat purkavat pahaa mieltään henkilökuntaan. Se heitä varmaan rasittaakin. Ovathan hoitajat ja muut terveyskeskuksen työtekijät syyttömiä nykyiseen tilanteeseen.
Katsoin asiakseni lohduttaa hoitajaa sanomalla, että tänä päivänä on tilanne paljon paremmin kuin huomenna. En tiedä lohduttiko tieto hoitajaa.
Kiitos hyvästä korvan putsauksesta. Kuulo on palannut. Nyt pitää keskittyä näköön. Vaivoja riittää. Ja arvoisat terveyskeskuksissa kävijät, älkää kiukutelko henkilökunnalle. Ei edes lääkäreille. Kiukutelkaa niille, jotka nykytilanteen ovat aikaan saaneet. He ovat Hellin johto ja kunnanjohtajat valtuutettujen tuella.

Ei kommentteja: