maanantai 24. toukokuuta 2010

Turhake, turha, ihan turha!

Kukas se sanoikaan, että nunnan nännit ja paavin pallit ovat ihan turhia. Vielä turhemmaksi voi nimetä Seutuvaltuuston lisukkeineen ja koko turhaa toimintaa ohjaavan Seutusopimuksen.
Vai onko joku, joka voi luetella seutuvaltuuston tai seutuvaliokunnan saavutukset ja hyvät työt koko niiden toiminnan ajalta.
Minä voin, mutta saavutus menee pahasti miinuksen puolelle. Saavutus on meidän kaikkien yhteinen Helli. Pihtisynnyttäjän johdolla saatu rakennelma, joka uhkaa romuttaa kokonaan Keski-Karjalan terveys- ja vanhuspalvelut.
Ilman seutuvaliokunnan tarmokasta ponnistelua Keski-Karjalassa tuskin olisi virkamiesjohtoista tilaaja/liikelaitoshärveliä. Seutuvaliokuntahan on tunnetusti koottu yhdestä kaupungin johtajasta ja kolmesta kunnanjohtajasta. He ovat osanneet siirtää vastuun terveys- ja vanhuspalveluista omalta virkapaikaltaan vaikeasti hahmottuvalle liikelaitoksen- ja tilaajalautakunnan johtajille sekä Hellin johtokunnalle.
Onnistuneen siirron jälkeen on johtajien mukava seurata takavasemmalta miten hommat hoituvat vai jäävätkö hoitumatta. Vastuu huonosta hoidosta on muiden, mutta kiitokset ja kehut he ottavat mielellään vastaan. Jos niitä milloin tulee.
******
Huomenna näyttää olevan seutuvaltuuston kokous Kiteellä. Yhtenä asiana on uuden seutusopimuksen valmistelu ja jatkovalmistelun evästyskeskustelu.
Siinä sitä työtä riittää. Keskustelun pohjaksi on valmistelijaksi merkitty kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläinen.
Uuden seutusopimuksen luonnos on kyhätty kokoon liikoja lukematta mitä tekstiin on kirjoitettu. Teksti on tyypillistä maanantaipäivän tuotosta. Näkee, ettei kirjoittaja ole liikaa painoa antanut omalle tekstilleen. Tuskin koko seutuasialle.
Teksti on lyhennetty entisestään. Jos vanhassa sopimuksessa oli puutteita ja ristiriitaisuuksia, ei ne tässä ole vähentyneet.
Virkahenkilöiden asemaa, lukumäärää on lisätty. Seutuvaltuustolle jää edelleen se sivusta seuraajan osa, joksi valtiovalta seutuvaltuustot on luokitellut jo pari vuotta sitten.
Voisin tässä puuttua seutusopimuksen ihmeellisyyksiin. En sitä kuitenkaan tee. Lukekoot tekijät tekosensa ja onhan siellä kokonainen seutuvaltuusto asiaa kehittelemässä. Onnea vaan.
Seutusopimus pitää hyväksyttää kunkin Keski-Karjalan kunnan valtuustossa. Palataan sitten asiaan tarkemmin. Uskon, ettei sopimukseen kukaan tässä vaiheessa viitsi tosissaan syventyä. Kahvikuppikeskustelua on koko seututyö nykymuodossaan. Niin, ja kunnanjohtajien käsikassara heidän tavoitteilleen.
Tohmajärven demarit ovat käsityksensä sanoneet Seutuvaltuustosta. Onko muilla saman suuntaisia ajatuksi? Luulen, että kohta alkaa olla.

Ei kommentteja: