maanantai 11. tammikuuta 2010

Olipa paljon sanottu

Tässä ihan punastui, kun luin Nelosten tämän päivän pääkirjoitusta. Ylpeäksi en tule. Enemmän tunnen nöyryyttä ja kannustusta pääkirjoituksen tekstistä.
Tosiasia on, että ei yli 500 blogikirjoitusta kukaan hullu jaksa kirjoittaa samasta asiasta, ellei asiaansa usko. Tai tässä tapauksessa pelkää tapahtuvaksi.
Kysymyksessä ovat terveys- ja vanhuspalvelut Keski-Karjalassa. Olen jo kahden vuoden ajan nähnyt, että ollaan huonoon suuntaan menossa. Nyt lopputulema näyttää entistä selvemmältä. Palvelut kallistuvat ja heikkenevät. Osaltaan saattavat lakisääteisiä lukuunottamtta loppuakin.
******
Viimeisen lääkäripalvelujen kilpailutuksen tuloksen tultua tietoon on syytä pelätä, että vauhti huonoon suuntaan kiihtyy.
Miksi näin tapahtuu, ihmetyttää. Uskon, että kaikki niin palveluja tilaavat kuin tuottavatkin tahot tekevät parhaansa. Se ei vain näytä riittävän. Onko jossain osa-alueessa menty harhaan?
Eikö johtajien ammattitaito riitä vai onko toteutettavksi valittu liikelaitosjärjestelmä kelvoton tuottamaan parempia palveluja kohtuu hintaan?
Ollaanko johtaja nimityksissä epäonnistuttu? Heitä kutsutaan monessa tapauksessa asiantuntijoiksi. Matti Kososen tuore mielipidekirjoitus Nelosissa panee ajattelemaan tätäkin asiaa.
Oman pohdintansa ansaitsee, onko Hellin takana "ulkopuolisia" epädemokraattisia vaikuttajatahoja ohjailemassa koko Hellijärjestelmää? Mikä on seutuvaliokunnan asema ja vaikutus nykytilanteen sekavuuteen ja vastuu kysymyksiin.
*******
Tuossapa tuota pohdintaa on luottamushenkilöille. Miksi juuri heille? Siksi, että kaikki valta ja voima on kunnalliselämässä ja kunnan tuottamissa palveluissa on valtuutetuilla. Vähiten kuntapyrokratian virkamiehillä, jotka ovat Hellijärjestemän rakentaneet mutta eivät vastaa sen toiminnasta juridisesti pätkääkään.
Jos esim. terveyspalvelut tällä nykyisellä järjestelmällä eivät jossain kunnassaa toimi, on siitä vastuussa valtuutetut. Ei Helli tai Hellin kanssa palvelusopimuksia tehneet lääkärivirmat.
Joskus näyttää, etteivät valtuutetut ymmärrä valtaa ja vastuutaan. He alistuvat kaikenlaisten sopimusten viidakkoon, joilla on näennäisesti viety päätäntävalta jonnekin kauas ja viisaiden virkamiesten hallintaan.
Loppupelissä valta on ja vastuu myös yksin valtuutetuilla. Virkamiehet ovat valtuutettujen päätösten toteuttajia. Ei yhtään enempää.
Olen sitoutunut kunnallisvaaleissa tekemään kaikkeni, että Tohmajärvellä säilyy terveyskeskus palveluineen ja vuodeosastoineen. Se onnistuu, jos valtuutetut niin tahtovat. Toistaiseksi näyttää vielä huonolta, mutta tulee se pää vetäjänkin käteen.

Ei kommentteja: