maanantai 14. joulukuuta 2009

Villinlännen touhua.

Alla oleva vastaesitys juontuu valtuuston päätöksestä, jolla Tohmajärven terveyskeskuksessa säilyy vuodeosasto. Päätös ei kelvannut kunnanjohtaja Olli Riikoselle, vaan hän hallituksen keskustan jäsenien tukemana kieltäytyi panemasta valtuuston päätöstä täytäntöön.
Ihmeellistä sinällään, että kunnanjohtaja lähtee taistelemaan valtuuston tekemää päätöstä vastaan ilmoituksella. Kuntalaista tarjotaan aivan muuta vaihtoehtoa silloin kun valtuuston päätös ei täytä laillisuus vaatimuksia. Valtuuston päätöksen voi kumota valtuusto itse tai hallinto-oikeus. Menettelyyn löytyy kuntalaista tarkka ohjeistus. Niin muualla. Tohmajärvellä valtuuston päätös näköjään voidaan estää täytäntöönpanemasta kunnanjohtajan ilmoituksella ja kunnanhallituksen äänestyspäätöksellä.
Nyt käyttöön otettiin uusi menettely. Valtuuston puheenjohtaja Matti Majoinen kieltäytyi ottamasta käsittelyyn alla olevaa vastaesitystä, jonka oli allekirjoittanut 8 valtuutettua. Hänkin asettui vastustamaan oman valtuustonsa tekemää päätöstä ja kamppailemaan vuodeosaston lopettamisen puolesta Riikosen rinnalle. Puheenjohtaja otti raskaan päätöksen puolustettavakseen kieltäytyessään ottamasta vastaesitystä käsittelyyn.
Niin viisaammat. Kertokaa miten hallituksen enemmistön ilmoituksen perusteella valtuuston tekemä päätös voidaan jättää täytäntöönpanematta. Pitääkö tätäkin kysyä hallinto-oikeudelta? Niin, ja uudella päätöksellä vahvistettiin, että terveyskeskuksessa säilytetään riittävästi laitospaikkoja. Ryhdytäänkö tätäkin päätöstä vastaan kamppailemaan täytäntöönpanon kautta? Kun tuntee kunnanjohtajan, en ihmettelisi. Mitä eroa on laitospaikalla ja vuodeosastopaikalla? Minun mielestä ei mitään.
Valtuuston muihin päätöksiin palataan myöhemmin. Tässä vaiheessa riittää kun todetaan, että lasten perhepäivähoito ja varhaisopetus palaavat Helliltä kunnan omaksi hoidoksi. Sekä se, ettei kunnan metsämaita myydä solkenaan ilman erillisiä päätöksiä.

Ei kommentteja: