Keski-Karjalan valtuustojen käsittelyssä oleva peruspalveluohjelma on raamattu, jossa sairastuminen luokitellaan synniksi.
Hellin hallinto on rakennettu myös kirkollisen järjestelmän muotoon. Ylimpänä on itsevaltias ylipappi ja hänen alapuolellaan hierarkisessa järjestyksessä muut järjestelmästä toimensa ja toimeentulonsa saavat rabbit.
Peruspalveluohjelman kirjallinen muoto on sikäli raamatullinen, että siinä sairastunut tai vanhus voidaan aina tulkinnoilla osoittaa "syntiseksi". Järjestelmän pystyssä pysyminen on nostettu ykkösasiaksi.
Nyt näyttää kuntalaiset, nämä opetuslapset, heräilevän. He kysyvät mihin on unohtuneet sairaat ja raskautetut. Ainakin näin voi todeta viimeisten Rääkkylän ja Tohmajärven kunnanvaltuustojen kokouksissa tehtyjen päätösten pohjalta.
*******
Tohmajärvellä lähdetään Hellistä lasten perhepäivähoidon ja varhaiskasvatuksen osalta. Samoin, vaikka kunnanvaltuuston päätöstä vastaan kunnanjohtaja Olli Riikonen käy omaa taisteluaan, valtuusto vahvisti vuodeosaston pysymistä "riittävällä laitospaikka" merkinnällä. Vuokko Väistö ja Matti Gröhn jo hallituksessa taistelivat näiden asioiden puolesta ja siellä "hävisivät". Nyt valtuutetut muuttivat hallituksen äänestyspäätöstä. Hienoa.
*******
Rääkkylän valtuuston yksimielisesti tekemät lisäykset lähipalveluihin, asettaa "raamatun tulkintaan" rajoja. Yhteistoimintasopimus antaa siihen mahdollisuuden. Yhteistoiminta voi ja pitää jatkua, vaikka siihen selventäviä asioita lisättäisiin perusvalveluohjelmassa. Rääkkylässä näin on tehty. Tiedän, että tämmöinen on pahan makuista jo "rabbi-porukalle". Tulkinnalle ja sanan selitykselle kun jää vähemmän sijaa.
******
Mutta riittääkö lääkäripalveluille merkintä klo 8,00 ja 16,00 välillä tapahtuvaksi? Kysymyksen asettaa Hellin tekemä lääkäripalvelusopimus ja siinä julkisuudessa mainittu sanktio-pykälä. Luottamushenkilöiden tulee olla tarkkana. Jos sanktion seurausta lähdetään toteuttamaan vasta kun palvelut ovat puolittuneet, ko. pykälä tukee palvelujen alasajamista enemmän kuin niiden pysymistä.
Koko lääkäripalvelujen kilpailuttaminen näyttää omituiselta. Eikö se tulisi tapahtua tilaajan eli sosiaali- ja terveyslautakunnan toimesta. Mielestäni tuottaja Helli-liikelaitos sopii siihen huonosti. Vielä jos lääkäripalvelusopimuksessa Helli on tilaaja niin termi on vähintäinkin sotkeva asioita. No, sananselitykselle jää tilaa. Ja sitä rabbit osaavat.
Entä mikä tilanne syntyy, jos lääkäripalvelut Keski-Karjalassa sanktio-pykälän perusteella puolittivat. Astuuko kunnanvaltuustot sitten yksimielisesti puolustamaan kuntalaisten etua vai asettuvatko rabbien" puolelle? Onko Helli astunut sopimuksellaan valtuutettujen varpaille? Tähän pitää löytää vastaus muualta kuin omilta sananselittäjiltä.
KeskiKarjalanNelosten "Lyhyet-palstalla" käsitellään Tohmajärven kunnanvaltuuston tapahtumia.
keskiviikko 16. joulukuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti