lauantai 19. joulukuuta 2009

Tietoisia sotkuja Hellissä

Tämän päivän Karjalainen otsikoi: "Tilintarkastajilla sanomista Keski-Karjalan sote-sopimuksista". Siis mitä ilmeisemmin myös kuntien ja Helli-liikelaitoksen rahaliikenteestä. Sehän yleensä eniten kiinnostaa tilintarkstajia.
"Olemme tietoisia näistä asioista", ilmoittaa kunnanjohtaja Olli Riikonen samassa lehtijutussa. Herää kysymys, mistä on kysymys. Onko kuntien ja Helli-liikelaitoksen tiliasioita hoidettu tietoisesti vastoin sopimuksia? Mitä siitä sanoo esim. kuntalaki ja virkamiesvastuu.
*******
Tuleeko asiaan lisäsotkua siitä, kun tilintarkastajien tarkastusilmoitus on osoitettu kunnanhallituksille. Mitä varten vastausta ryhtyy rustaamaan kunnanjohtajista koostuva seutuvaliokunta. Tällä kunnanjohtajista kootulla porukalla ei ole edes johtosääntöä toiminnalleen. Eikä muutakaan mantaattia hoitaa, selvittää ja tehdä esityksiä kuntien hallituksille. Minä en ainakaan sellaista kuntalaista ole löytänyt, enkä myös seutusopimuksesta, jonka pohjalta kunnanjohtajat seutuvalikunnalle luulevat valtansa saaneen.
******
Tohmajärvellä valtuustossa hämmennystä aiheutti kun Helli-liikelaitoksen käyttöön mätkäistiin Yhteistoimintasopimuksen ja Tilaajasopimuksen vastaisesti rutkasti lisäeuroja. Tosin äänestyksen jälkeen, mutta yksinkertaisen enemmistön turvin.
Mitä lie liikkunut kunnanjohtaja Riikosen päässä, kun teki kunnanhallitukselle lisämäärärahasta esityksen. Esitys oli hänen itsensä tekemän ja allekirjoittaman tilaajasopimuksen vastainen. Nyt hän ilmoittaa Karjalaisen sivulla: "Olemme tietoisia näistä asioista." Onko toiminta välinpitämätöntä, tyhmää, piittaamatonta vai viisaasti harkittua? Vai peräti lainvastaista?
******
Koko Helli-sopan ovat kehitelleet kunnanjohtajat seutuvaliokunnan verhon takana. Pöytäkirjoja ei liiemmin ole julkisuuteen lennellyt. Eikö nyt kun, tilintarkastajatkin ryhtyvät kyselemään, olisi aika kuopata seutuvaliokunta ja seutuvaltuusto epädemokraattisena kuntien asoiden hoitoon. Pelkään, että näin jatkettaessa upotaan entistä syvemmälle hetteikköön.

Ei kommentteja: