torstai 10. joulukuuta 2009

Vastuu on valtuutetuilla

Tulevissa valtuuston kokouksissa päätetään erityisesti Kesälahden, Rääkkylän ja Tohmajärven terveyspalvelujen tulevaisuudesta. Kärjistetysti voi kysyä onko niitä ko. paikkakunnilla, jos valtuustot eivät niitä nyt varmista peruspalveluohjelman käsittelyn yhteydessä.
Keski-Karjalan yhteistoimintasopimuksessa sovittiin, että jokaisessa kuntakeskuksessa säilyvät lähipalvelut. Niihin uskoteltiin kuuluvan lääkäripalvelut ja toimintaa tukevat vuodeosastot. Erilaisilla nimike muutoksilla (akuuttiosasto)ollaan vuodeosastoja lakkauttamassa. Jos näin tapahtuu, viedään lääkäreiltä järkevät työmahdollisuudet pois. Vuodeosastojen myötä on helppo löytää perusteita luopua myös lääkäripalveluista näissä kuntakeskuksissa.
On syytä korostaa, ettei vuodeosastojen lukumäärä ole este tai edellytys Hellin toiminnalle. Paras-laki edellyttää Keski-Karjalaisia kuntia yhdessä hoitamaan vanhus- ja terveyspalvelut seutukunnalla. Keinoista on vastuu kunnanvaltuutuilla. Ei esimerkiksi Helli-organisaatiolla, vaikka sen merkitystä yritetään perusteettomasti korostaa.
*******
Keski-Karjalan terveyspalvelujen ongelmat alkoivat Kiteellä toimineesta terveyspalvelujen kuntayhtymästä. Ristiriidat ja henkilöihin kohdistuneet asenteet johtivat siihen, että se rupesi näkymään lääkäritilanteessa. Syntyi lääkäripako. Sen hedelmiä nautitaan näköjään nyt Hellissä. Yhtään hakijaa ei ollut viimeisenkään hakuilmoitukseen.
Hellissä ollaan turvauduttu yksityisiin lääkäripalveluihin. Reppuvirmoihin. Palvelu on osoittautunut kalliiksi mutta ennen muuta lyhytjännitteisenä huonoksi potilaille. Lääkäripulasta ennen vähillä ongelmilla säilynyt Tohmajärvi on Hellin myötä luisumassa reppuvirmojen varaan.
Viimeisin reppuvirman vaihto enteilee lisää vaikeuksia eniten Kesälahdelle ja Rääkkylälle. Vaaravyöhykkeessä on myös Tohmajärvi. Jos lehtitiedoihin voi luottaa, lääkäripalvelusopimukseen kirjattu sanktiopykälä (yhteisön antama lupa tehdä jotakin) antaa vallan reppuvirmalle puolittaa esim. lääkäripalvelut paikkakunnalla. Tietenkin lupaa kysymättä enempää Helliltä kuin kunnanvaltuutetuiltakaan. Näin ikävästi asiat ovat.
Syyllisiä nyt ei ole aikaa etsiä. Ja niiden löytäminen ei paranna tilannetta. Valtuutettujen on päätettävä ovatko he antaneet valtuudet terveyspalvelujen puolittamisesta yksityiselle reppuvirmalle.
*******
Luottamushenkilönä vetoan lajitovereiheni. Jos haluatte säilyttää puhevaltanne vanhus- ja terveyspalvelujen järjestämiseen omalla paikkakunnallanne huolehtikaa siitä seuraavassa kunnanvaltuuston kokouksessa. Myöhemmin se saattaa olla jo myöhäistä.
Kirjauduttakaa peruspalveluohjelmaan tai tehkää palvelusta erillinen pykälä valtuustoossa, että lääkäripalvelut vuodeosastoineen säilyvät omassa kuntakeskuksessa.
Puheet oman kunnan palvelun kalleudesta eivät perustu laskelmiin, ei edes todennäköisyyslaskelmiin. Hinnat riippuvat toiminnan tehokkuudesta ja järjestelyn laadusta. On syytä myös odottaa nykyisen taloudellisen tilanteen paranevan tulevaisuudessa. Menetettyjen rakenteiden saaminen takaisin on kuitenkin vaikeaa. Joskus mahdotonta.
Vastuu on yksin valtuutetuilla.
Hyvää pyhää.

Ei kommentteja: